Liliane Fonds pakt angst voor kinderen met een beperking aan

Een fobie is een ziekelijke angst. Er zijn ruim 500 soorten fobieën, van pleinvrees tot claustrofobie. Maar eentje ontbreekt op de lijst: handifobie. Dat is de angst voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap. Vooral in ontwikkelingslanden is handifobie wijdverbreid. Zij leidt tot verwaarlozing, uitsluiting en het brandmerken van kinderen met een beperking.

Het Liliane Fonds vraagt aandacht voor handifobie
Het Liliane Fonds vraagt aandacht voor handifobie

Het Liliane Fonds, een van de 85 goede doelen van de Postcode Loterij, vestigt in een campagne de aandacht op hun lot. Angst voor kinderen met een handicap is het gevolg van onwetendheid. Maar ook van armoede en culturele/religieuze overtuigingen. Gelukkig heeft het Liliane Fonds geen angst om handifobie aan te pakken. Met voorlichting bieden we tegenwicht aan vooroordelen en misvattingen. Ook vergroot het Liliane Fonds de sociale weerbaarheid van kinderen met een beperking. Dankzij medische zorg en onderwijs staan zij sterker tegenover handifobie.

Handifobie is niet exclusief voor ontwikkelingslanden. In het westen komt deze angst eveneens voor. Het Liliane Fonds heeft een korte online-test ontwikkeld. Aan de hand hiervan kan de deelnemer snel achterhalen of – en in welke mate – hij last van handifobie heeft. De test staat op www.lilianefonds.nl/handifobie.

Over de oorzaken en gevolgen van handifobie gaat de komende uitzending van het KRO tv-programma 'Reisadvies Negatief' – zondag 10 juni 19.25 uur op Nederland 3. Sander de Kramer bezoekt Burkina Faso, waar hij ook ontdekt hoe het Liliane Fonds probeert handifobie te keren.