Mobiele brigade helpt ruim 13.000 Nicaraguaanse kinderen

Los Pipitos, de partnerorganisatie van het Liliane Fonds in Nicaragua, kon tot drie jaar geleden kinderen met een handicap in zeer afgelegen gebieden moeilijk bereiken. Dankzij een extra bijdrage in 2010 van de Nationale Postcode Loterij, zette Los Pipitos een mobiele brigade op. Van augustus 2010 tot mei 2013 heeft deze mobiele brigade gezorgd voor kwalitatieve, medische hulpverlening aan 13.631 kinderen en jongeren met een handicap.

Mobiele brigade
Van het geldbedrag van 600.000 euro schafte Los Pipitos medische apparatuur aan en werden medisch specialisten ingehuurd. De therapeuten en medici reisden vervolgens naar afgelegen gebieden door heel Nicaragua. De meeste kinderen die werden onderzocht, bleken een verstandelijke beperking, gehoorproblemen en/of het syndroom van Down te hebben. Voor elk kind werd een individueel revalidatieplan gemaakt. En er werd gezorgd voor passende lokale opvolging van de hulp.

Voortzetting van de hulp
Nu de projectperiode voorbij is, wordt het werk voortgezet door lokale hulpverleners. Zij hebben in de afgelopen drie jaar veel ervaring en kennis opgedaan met het uitvoeren van de behandelplannen. Enkele ministeries, waaronder het Nicaraguaanse Ministerie van Gezondheid, waren bij het project betrokken. Zij zorgen ervoor dat het werk blijft doorgaan, zodat kinderen met een handicap ook in afgelegen gebieden toegang hebben tot goede gezondheidszorg. De aangeschafte medische apparatuur blijft volop in gebruik.

Lees hier meer over het Liliane Fonds of bekijk de website van