Nieuwe toekomst dankzij project Startbaan

Project Startbaan van Vluchtenlingen Werk - Mahamad Abdi. Fotocredits: Rikkert Harink Fotografie
Project Startbaan van Vluchtenlingen Werk - Mahamad Abdi. Fotocredits: Rikkert Harink Fotografie
Nieuws over asielzoekers wordt gedomineerd door problemen en zorgen. Het verhaal van Mahamad Abdi uit Somalië gaat anders. Hij woont en werkt nu met plezier in Zeeland. Met dank aan de deelnemers van de Postcode Loterij. Zij maakten vorig jaar met hun bijdrage het project Startbaan, dat vluchtelingen helpt bij het zoeken naar een baan, opleiding of stageplaats, mogelijk. Het magazine 'The Optimist' bezocht Abdi op zijn werk.


Het kantoor van thuiszorginstelling Iriz in het Zeeuwse Goes is net als veel andere werkruimten: bureaus, kantoorstoelen, papierwerk, telefoons. Er wordt druk gebeld en gemaild. Hier werkt de 29-jarige Mahamad Abdi, pas sinds 2010 in Nederland.

Vier jaar geleden ontvluchtte Abdi Somalië. Daar werd het steeds onveiliger vanwege aanslagen van de terroristische organisatie Al-Shabaab. In Nederland kreeg hij een verblijfsvergunning, en sinds twee jaar woont hij in het Zeeuwse dorp Rilland. Sinds februari werkt hij twee dagen in de week als administratiemedewerker bij Iriz in Goes. Een zogeheten 'werkervaringsplaats' die hij met de nodige hulp heeft gevonden, want als vluchteling is werk vinden een bijna onmogelijke opgave.

Het belang van werkervaring
Op het kantoor van Iriz vertelt Abdi erover. In het begin van het gesprek is hij wat voorzichtig, zoekt hij naar de juiste woorden en houdt hij zijn zinnen kort. Later komt Abdi meer los. Hij besteedt geen aandacht meer aan de juistheid van zijn Nederlands, maar vertelt enthousiast over zijn werk. "Ik leer hier veel, vooral op de computer", zegt hij stralend.

Abdi is bij Iriz terechtgekomen met hulp van het project Startbaan van VluchtelingenWerk Nederland en de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Vluchtelingen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben, momenteel zo’n 75.000, kunnen niet makkelijk een baan vinden, zegt Huib Bouwman, projectcoördinator van project Startbaan in de provincie Zeeland. Hij benadrukt het belang van werkervaring voor vluchtelingen. "De cultuur is hier vaak anders dan in het thuisland." Hij voegt toe dat ook traumatische gebeurtenissen en vooral de taalbarrière niet meehelpen op een arbeidsmarkt, waar het momenteel toch al crisis is.

Jobcoaches
Abdi deed zelf veel moeite om aan werk te komen. Omdat hij na het behalen van zijn inburgeringsdiploma graag beter Nederlands wilde leren, vroeg hij bijvoorbeeld studiefinanciering aan voor een opleiding. Die aanvraag werd afgewezen omdat hij te oud was. Hij schreef zich ook in bij uitzendbureaus, maar dat mocht niet baten, vooral wegens gebrek aan diploma’s. "In Somalië had ik een winkel. Mijn vader vond onderwijs en specialisatie heel belangrijk, maar het is niet zo makkelijk om naar school te gaan in een land waar het oorlog is."

In november vorig jaar begon Abdi met Startbaan. Hij kreeg Bouwman als 'jobcoach' toegewezen. Via het persoonlijke netwerk van Bouwman kwam Abdi bij Iriz terecht en kon hij voor een werkervaringsplaats zes maanden aan de slag als administratief medewerker. Daar helpt hij met de archivering, computerregistraties en stapje voor stapje komt ook de boekhouding daar bij.
De jobcoaches van Startbaan hebben een belangrijke rol. Ze bepalen voor welk werk vluchtelingen geschikt zijn. Dat is minder makkelijk te bepalen dan bij een Nederlander die een baan zoekt. "Vluchtelingen kun je niet even een Nederlands testje laten doen, want ze kennen de achtergrond niet", legt Bouwman uit. In plaats daarvan vinden er gesprekken plaats waarin de jobcoach kijkt wat de vluchteling in zijn thuisland heeft gedaan en of ze relevante werkervaring hebben.
"Het is belangrijk dat Abdi op zijn plek zit op deze werkplek", verklaart Bouwman. "Zit hij er weg te kwijnen, dan moet hij ergens anders zijn geluk beproeven. Uiteindelijk gaat het er toch om dat vluchtelingen in Nederland een mooi bestaan kunnen opbouwen." Volgend jaar komt Abdi in aanmerking voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. En wat zou er nu mooier zijn als hij dan ook een vaste baan heeft gevonden.


Bron: Dit is een bewerkt artikel uit The Optimist. Door: Willemijn Ruissen. www.theoptimist.nl