Novamedia/Postcode Loterijen 3e private donor aan goede doelen ter wereld

Deelnemers brengen 582 miljoen euro bijeen voor het goede doel

Klik op de afbeelding om de volledige lijst te bekijken
Klik op de afbeelding om de volledige lijst te bekijken

Amsterdam 17 december 2015 – Novamedia/Postcode Lotterijen is opnieuw de derde grootste private gever aan goede doelen ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van de Londense zakenkrant City A.M. in samenwerking met professor dr. Theo Schuyt, autoriteit op het gebied van goede doelen en filantropie. Nummers 1 en 2 op de lijst zijn de vermogensfondsen van de Bill & Melinda Gates Foundation (VS) en de Wellcome Trust (Verenigd Koninkrijk). Als fondsenwerver is Novamedia/Postcode Loterijen daarmee de grootste private actieve fondsenwerver voor goede doelen ter wereld.

Grootse fondsenwerver ter wereld

In de ranglijst van 's werelds grootste actief wervende donoren voor het goede doel staat Novamedia/ Postcode Lotterijen zelfs op nummer 1. Prof. Dr Theo Schuyt (VU Amsterdam, Universiteit Maastricht, voorzitter European Research Network on Philanthropy): “Bij veel organisaties op de World Charity Index komen de giften aan goede doelen voort uit legaten, erfenissen of winsten uit het verleden van bedrijven en banken. Bij Novamedia/Postcode Loterijen echter komen alle schenkingen direct uit het jaar zelf, dankzij de deelnemers aan de goededoelenloterijen in Nederland, Zweden en Groot-Brittannië.”

Al 6,6 miljard euro voor het goede doel

Novamedia/Postcode Loterijen CEO Boudewijn Poelmann, tevens non-executive chairman of the board van City A.M., zegt: “Fondsen voor goede doelen werven zit in het DNA van de Postcode Loterijen. Wij geloven dat de wereld beter af is met sterke maatschappelijke organisaties. Onze missie is om geld bijeen te brengen voor die organisaties en om bekendheid te geven aan hun werk. Onze goededoelenloterijen, die dankzij de miljoenen deelnemers al meer dan 6,6 miljard euro bij elkaar hebben gebracht voor goede doelen, zijn uniek in de wereld. We zijn ontzettend trots hierop.”

Jaarlijkse ranglijst

Vijf jaar geleden startte City A.M. met de World Charity Index, die inmiddels een traditie is. De ranglijst van de top 20 van grootste private donoren ter wereld, de lijst van grootste fondsenwervende donoren aan goede doelen ter wereld en de ranglijst van de Europese top 20 van donoren, wordt samengesteld door VU-hoogleraar Filantropie Dr. Theo Schuyt en zijn team.