Omar’s Droom

Op 12 juni was de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Wereldwijd werken 168 miljoen kinderen onder slechte omstandigheden. Ze gaan niet of nauwelijks naar school en werken soms wel 14 uur achter elkaar. Ze maken schoenen, doen huishoudelijk werk in hotels of huizen, plukken hazelnoten of katoen, hakken stenen en werken in fabrieken of mijnen.

Voor dit Ghanese meisje is deze nachtmerrie voorbij (foto). Zij hoeft niet meer te werken en kan eindelijk naar school. Ze woont in een door Hivos opgezette ‘kinderarbeidvrije zone’. Dit is een dorp of afgebakend gebied waar kinderen niet hoeven te werken, maar mogen leren en spelen.

Extra Projectbijdrage

Door de extra Projectbijdrage van de Postcode Loterij van maar liefst € 3.190.000,-, startte Stop Kinderarbeid in 2012 het programma ‘Omar’s Droom – het begin van het einde van kinderarbeid’. Dankzij uw steun heeft Hivos in Ethiopië, Oeganda, Kenia, Zimbabwe, Ghana en Marokko 35 kinderarbeidvrije zones opgezet en versterkt en daarmee ruim 43.0000 kinderen uit de kinderarbeid gehaald.

Kinderarbeid wordt niet langer geaccepteerd, want álle kinderen hebben recht op het volgen van goed, voltijds dagonderwijs. Bovendien worden er met lokale instanties binnen bestaande gemeenschapsgroepen activiteiten opgezet om de rechten van alle kinderen te waarborgen. Volwassenen leren dat zij ook zonder het inkomen van hun kinderen kunnen rondkomen, door deel te nemen aan spaar-en leengroepen en inkomsten genererende activiteiten.