Ongesteld zijn niet langer een belemmering voor meisjes in Oeganda

Een jaar geleden werd de organisatie Plan Nederland, die zich inzet voor kinderen in ontwikkelingslanden, door onze ambassadeur Caroline Tensen verrast met een bijdrage van twee miljoen euro. Met deze bijdrage kan Plan ervoor zorgen dat meisjes in Oeganda gewoon naar school kunnen wanneer zij ongesteld zijn.

Bekijk hier de reactie van Monique van ‘t Hek, directeur Plan Nederland als Caroline Tensen op een doordeweekse dag met een mooie cheque bij haar op kantoor is:

Een bloedserieuze zaak

Waar in Nederland menstruatie heel  normaal is, blijft in Oeganda een derde van de meisjes die ongesteld zijn, thuis van school. Dat leidt tot grote leerachterstanden en vroegtijdig schooluitval, met alle gevolgen van dien voor hun latere kansen op werk en een onafhankelijk inkomen. Gebrekkige hygiëne leidt bovendien tot gezondheidsrisico’s.  

Met de bijdrage van de Postcode Loterij kan Plan ervoor zorgen dat meisjes in Oeganda gewoon naar school kunnen wanneer zij ongesteld zijn

150.000 meisjes geholpen

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kan Plan met deze extra bijdrage duurzaam en betaalbaar maandverband beschikbaar stellen voor meisjes en jonge vrouwen. Plan geeft voorlichting over hygiëne tijdens de menstruatie en zorgt voor werkgelegenheid. Het maandverband wordt geproduceerd door een lokale maandverbandproducent in Oeganda. Hierdoor hebben meer dan 150.000 meisjes en jonge vrouwen in de regio’s Lira en Kamuli in Oeganda kans op een betere toekomst.

Plan Nederland is een van de organisaties die gesteund wordt door de Postcode Loterij. Vorig jaar kon de Postcode Loterij dankzij de deelnemers ruim 300 miljoen euro schenken aan goede doelen die zich inzetten voor mens en natuur. Op 26 januari a.s. maakt de loterij tijdens het Goed Geld Gala in Amsterdam bekend hoeveel er dit jaar aan goede doelen geschonken wordt en welke goede doelen en projecten een bijdrage krijgen. Bij dit evenement zijn vertegenwoordigers van alle goede doelen aanwezig.


Steun onze goede doelen en speel mee ›