Ook naar school in Dadaab

Dadaab is het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Het kamp ligt in Kenia op 100 kilometer van de Somalische grens en vangt met name Somalische vluchtelingen op. World Food Programme en UNHCR werken al 20 jaar samen om het leven van jonge Somalische vluchtelingen in Dadaab te verbeteren. 

UNCHR

Met het project ‘Ook naar school in Dabaab’ hebben de organisaties ervoor gezorgd dat meer Somalische vluchtelingenkinderen in Dadaab naar school kunnen en goed onderwijs kunnen volgen. Het project is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Postcode Loterij.

Dankzij het project gaan er inmiddels 87.350 kinderen naar een basisschool  in Dadaab, worden er elke dag meer dan 70.000 maaltijden uitgedeeld op deze scholen en krijgen 3.500 middelbare scholieren en 120 leraren onderwijs en trainingen.

Twee leraren en een leerling vertellen over de verbeteringen die er zijn geweest in Dadaab:

UNCHR

Abdinasir Mohamed Jama – Leraar
"Ik geef zes jaar les op deze school. Voorheen vaak in de hete zon. Maar nu hebben we gelukkig betere klaslokalen. Ook hebben alle leraren meerdere trainingen gekregen.  Dit was een belangrijke ontwikkeling voor mij. Nu weet ik beter hoe ik de informatie kan overbrengen en kan ik de leerlingen beter lesgeven.”


UNCHR

Faton Abullahi Noor - Leerling
“Eerst kon ik nog geen eens mijn naam schrijven. Nu ben ik volledig opgeleid. De boeken die we op school hebben zijn heel belangrijk voor mij. Hierdoor wordt mijn niveau verbeterd. Eerst waren er veel te weinig boeken. Soms moesten wel 20 leerlingen één boek delen. We hebben nu genoeg boeken voor alle leerlingen. Dat vind ik heel fijn.“


Hoofd leraar - Mukhtar Abdi Osman

Mukhtar Abdi Osman – Hoofd leraar
“Ik wil iedereen bedanken voor alle hulp. Er zijn veel belangrijke ontwikkelingen geweest. Zo hebben we nu een school feeding program. Dit voedselprogramma is erg belangrijk. Ouders zijn vaak niet in staat om ontbijt te geven aan de kinderen. Wij kunnen de kinderen nu eten en drinken op school geven. Als de leerlingen hebben gegeten kunnen ze zich beter concentreren in de lessen. Ik weet zeker dat er veel jongens en meisjes zijn die nu worden opgeleid en straks ons land kunnen leiden. Daar ben ik trots op!”