Op weg naar een duurzame toekomst

Door eerlijke handel en duurzamere productie krijgen veel boeren en hun familie over de hele wereld een betere toekomst. Lees hier wat Max Havelaar en de Dierenbescherming mede dankzij uw bijdrage betekenen voor boeren in binnen- en buitenland.

Dao Bintou (54) heeft een cacaoplantage in het zuidwesten van Ivoorkust
Dao Bintou (54) heeft een cacaoplantage in het zuidwesten van Ivoorkust

Een betere oogst

Dao Bintou (54) en haar man hebben een cacaoplantage in het zuidwesten van Ivoorkust. Zij zijn lid van koepelorganisatie Ecookim, dat gecertificeerd is door Max Havelaar. Dankzij Ecookim krijgen ze een eerlijke prijs voor hun oogst en verbeteren hun levensomstandigheden. Ecookim helpt de boeren bij het verhandelen van hun cacao. De boeren krijgen financieel en technisch advies en toegang tot landbouwmaterialen en machines. Ecookim zet ook centra op waar boeren informatie krijgen over kinderarbeid en trainingen volgen over goede landbouwmethodes waardoor hun oogst beter wordt. Hoewel haar familie erg arm is, ziet Dao Bintou veel veranderingen dankzij Max Havelaar: “De oogst van het afgelopen jaar was beter dan voorgaande jaren. Dit komt omdat we training hebben gehad, bijvoorbeeld over de manier waarop we het beste kunnen snoeien.”

’Eindelijk weer kippenboer’

Elly de Kort en haar man Bert uit het Brabantse Loon op Zand waren in 2007 een van de eerste boerenbedrijven die overstapten op een diervriendelijkere manier van kippenhouden dankzij de Dierenbescherming. Elly: “Eindelijk voel ik me weer kippenboer, zei mijn man toen onze dieren voor het eerst in jaren weer buiten rondliepen. Toen we de kans kregen om samen met de Dierenbescherming een diervriendelijk concept te ontwikkelen, grepen we die met beide handen aan. Het was een risico, want we moesten een aantal flinke investeringen doen. We konden het niet alleen en moesten op zoek naar andere boeren en retailers die, net als wij, geloofden in het concept. De Dierenbescherming heeft moed getoond door haar naam te verbinden aan de verkoop van vlees.”

In de eerste week van november ontvangen alle Postcode Loterij-deelnemers de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-cadeaukaart. Zo kunnen zij zelf ervaren hoe gemakkelijk en lekker het is een duurzame maaltijd op tafel te zetten. Tot en met 23 november is de cadeaukaart te verzilveren bij Albert Heijn.

Steun Stichting Max Havelaar en Dierenbescherming Nederland >

Meer informatie over DOE MAAR LEKKER DUURZAAM >