Prins Claus Prijs ceremonie en de Culture in Action Week

Culture in Action - Prins Claus Awards Week

Vandaag, 10 december 2014, zal ZKH Prins Constantijn in aanwezigheid van leden van de koninklijke familie de Grote Prins Claus Prijs aan Abel Rodríguez (Colombia) uitreiken. In zijn thuisland wordt hij ‘Namer of Plants’ genoemd wegens zijn unieke kennis over de flora van het Amazonegebied. Naast hem ontvangen ook alle overige 2014 laureaten hun prijs. De week rond de prijsuitreiking staat in het teken van de laureaten 2014.

Van 7 tot 12 december delen zij hun werk met het publiek tijdens Culture in Action: Prince Claus Awards Week. Programmapartners van Culture in Action 2014 zijn: Stadsschouwburg Amsterdam, EYE Filmmuseum en het Stedelijk Museum, International Film Festival Rotterdam, Castrum Peregrini, Tropenbos International, Universiteit Utrecht en AKV/St. Joost (Akademie voor Kunst en Vormgeving) ’s-Hertogenbosch.

Culture in Action: Prince Claus Awards Week biedt o.a. drie Nederlandse premières: De dansvoorstelling Pindorama (naam van Brazilië voor de Portugese kolonisatie) van de Braziliaanse choreografe Lia Rodrigues waarbij het publiek deel wordt van een intrigerende menselijke zoektocht, en twee films van de Filipijnse filmmaker Lav Diaz die met zijn „slow-cinema‟ de internationale filmindustrie uitdaagt.

Verder bespreekt beeldend kunstenaar Gülsün Karamustafa (Turkije) haar maatschappelijk gevoelige en baanbrekende werk, deelt hoofdlaureaat Abel Rodríguez (Colombia) zijn kennis over de flora van het Amazonegebied, laat het interdisciplinaire ensemble Museo Itinerante (Peru) zien hoe zij het troebele verleden aan de kaak stellen en vertelt kunstenaar en curator Tran Luong (Vietnam) over zijn ervaring met de ontwikkeling van de culturele sector in Noord-Vietnam.

De complete informatie over programma, locaties en laureaten staat op www.princeclausfund.org

Abel Rodríguez: 2014 laureaat van de Grote Prins Claus Prijs

Rodríguez is een plantenexpert en kunstenaar uit het Amazonebekken. Zijn werk is van groot belang vanuit een wetenschappelijk, artistiek en socio-cultureel perspectief. Rodríguez werd in de Nonuya stam geboren. Toen zijn familie de conflictueuze regio verliet begon hij verfijnde tekeningen en schilderijen te maken die de flora van het Amazonegebied minutieus in kaart brachten. Zijn werk is doordrongen van de eeuwenoude holistische kennis van de Nonuya‟s over de complexe eco-systemen van het Amazonegebied.

Rodríguez werkt al jaren samen met Tropenbos International Colombia aan verschillende projecten waarbij hij zijn kennis inzet om duurzame ecologische en sociale modellen voor de regio te ontwikkelen. Christa Meindersma (Directeur Prins Claus Fonds): “Rodríguez maakt de cruciale rol van inheemse culturele kennis voor het algemeen belang zichtbaar. Naast zijn verfijnde schilderijen levert zijn werk een relevante bijdrage aan een duurzame ontwikkeling van het Amazonebekken.”

De 2014 Prins Claus Prijzen

Alle laureaten van 2014 zullen bij de ceremonie aanwezig zijn. Ieder van hen zal de komende maanden ook in het land van herkomst geëerd worden. Bijwonen van de ceremonie kan alleen met een uitnodiging op naam. De ceremonie is voor iedereen via een live-stream te volgen.

Met de jaarlijkse Prins Claus Prijzen eert het fonds kunstenaars, denkers en organisaties die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun land.

Over het Prins Claus Fonds

Gebaseerd op het uitgangspunt dat cultuur een basisbehoefte is steunt het Prins Claus Fonds kunstenaars, denkers en organisaties die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land. Deze samenwerking met excellente partners in gebieden waar de middelen en mogelijkheden voor culturele expressie en onderzoek beperkt zijn en cultureel erfgoed wordt bedreigd is gebaseerd op gelijkwaardigheid en vertrouwen. www.princeclausfund.org.