Project Oceans een succes: Postcode Loterij steunt met 7 miljoen

Koraal in de oceanen

De oceanen van onze wereld behoren tot onze belangrijkste natuurlijke bronnen en zijn de laatste wildernis op de planeet. De mens heeft ze nog nooit correct behandeld. Tot wel 90 % van alle roofvissen zoals tonijn en kabeljauw zijn al verdwenen door overbevissing, 75 % van de oceanen wordt zeer intensief bevist of zelfs overbevist. De globale visserijvloot is 150 % groter dan wat de oceanen aankunnen. We vissen veel te veel en veel te snel. Dit brengt enorme schade toe aan het ecosysteem en aan de miljarden mensen die er afhankelijk van zijn.

Om het leven in de wereldzeeën te beschermen en te behouden steunt de Postcode Loterij sinds 2010 het Project Oceans voor een bedrag van 7 miljoen euro. Binnen dit project werken Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Marine Stewardship Council (MSC) samen. Zij zetten ieder hun eigen specifieke expertise. Inmiddels zijn er mooie resultaten geboekt binnen Project Oceans. Een greep uit de resultaten:

- In Taiwan verkopen grote retailers en tonijnmerken geen tonijn meer die uit zeereservaten in de Stille Oceaan afkomstig is. Ook heeft de Engelse tonijnmarkt aangegeven geen tonijn meer te verhandelen die afkomstig is van beschermde gebieden op de open zee.

- De lederschildpad bleef vaak onbedoeld aan vishaken hangen. Dankzij Project Oceans gebruiken veel vissers nu een andere vishaak (de zogeheten ‘circle hook’), waardoor de lederschildpad op veel plekken in de wereld geen bijvangst meer is.

- Dankzij Project Oceans is MSC-gecertificeerde vis in steeds meer supermarkten en restaurants verkrijgbaar en wordt in steeds meer restaurants geserveerd. Vis met een MSC-keurmerk is op duurzame wijze gevangen waardoor er voldoende vis voor de toekomst overblijft.

Kijk voor meer informatie op www.projectoceans.com.