Resto VanHarte: Gefeliciteerd!

Resto vanHarte

Resto VanHarte is jarig! In tien jaar tijd groeide het sociaal eetinitiatief uit van één eettafel met tien stoelen in Den Haag naar 34 buurtrestaurants in twintig steden. Wekelijks worden er in de Resto’s honderden maaltijden geserveerd, gemaakt door en voor buurtbewoners. De Postcode Loterij is trots Resto VanHarte te mogen steunen in haar strijd voor leefbare buurten en het tegengaan van sociaal isolement. Tien jaar waarin al meer dan 1,2 miljoen mensen die een maaltijd en wat gezelligheid kregen geserveerd!

Eén op de drie mensen in Nederland heeft het idee er alleen voor te staan. Vooral in de grote steden, waar weinig sociale controle is, leven veel mensen zonder sociaal netwerk. Dat kunnen ouderen zijn die hun partner verloren, mensen die er alleen voor staan na een echtscheiding, maar ook iemand die zich eenzaam voelt door het verlies van een baan of door een verhuizing.

Resto vanHarte

Tafel als ontmoetingsplaats

Voor hen zijn de gezamenlijke eettafels van Resto VanHarte meer dan een plek om aan te eten. Het zijn ontmoetingsplaatsen waar leeftijd, afkomst en religie geen rol spelen en een goed gesprek, een lach en een traan worden gedeeld. Zo zat Marja van Beerham elke avond alleen met haar kind aan tafel tot ze Resto VanHarte ontdekte. Zij en haar zoontje eten er nu twee keer per week: “Bij Resto VanHarte ga je als onbekenden aan tafel en als vrienden naar huis. Het heeft ook de wereld van mijn zoontje groter gemaakt”, vertelt Marja.

Mijlpalen Resto VanHarte

Naast de 34 Resto’s verspreid door het hele land, kijkt Resto VanHarte ook trots terug naar andere bereikte mijlpalen. Zoals de Kinder- en TienerResto’s. Hier leren kinderen en tieners over gezonde voeding, sociale vaardigheden en verzorgen zij zelf maaltijden. De Reizende RestoKeuken werd ontwikkeld zodat Resto VanHarte op locatie kan koken voor buurtbewoners, bedrijven en particulieren. En niet te vergeten: in 2009 werd de eerste ‘Langste Eettafel tegen Eenzaamheid’ neergezet. Een 25 kilometer lange tafel waar 20.000 mensen aan dineerden! Sindsdien maakt het initiatief deel uit van de Week tegen Eenzaamheid.

Toekomst

Het is echter na tien succesvolle jaren geen moment voor Resto VanHarte om achterover te leunen. Daarvoor is het nog veel te vroeg! Nu er 34 resto’s bestaan, is het tijd dat buurtbewoners het stokje overnemen. Onder de term ‘Buurtmobilisatie’ roept Resto VanHarte in alle middelgrote steden buurtbewoners op om zelf het heft in handen te nemen en onder de vlag van Resto VanHarte nieuwe ontmoetingsplaatsen te creëren. Natuurlijk met de steun van Resto VanHarte als aanjager, inspirator en coach.

Mede dankzij u

Mede dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij, ontvangt Resto VanHarte sinds 2009 een bijdrage van 500.000 euro per jaar. Daarnaast heeft ook een groep medewerkers van de loterij een Resto VanHarte-avond van dichtbij meegemaakt als vrijwilliger. Voor velen een bijzondere ervaring. Want Resto VanHarte en de Postcode Loterij zijn van mening: iedereen hoort erbij in de samenleving.