Leuke zomer-uitjes voor het hele gezin

Het is zomervakantie! De ideale tijd om met het gezin, familie en vrienden een dagje op pad te gaan. Wij delen met u de leukste uitjes door heel Nederland van onder andere Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, LandschappenNL en meer.*

Rondje Nederland bij de Postcode Loterij

Maakt u de mooiste natuurfoto? | Wereld Natuur Fonds

Beeld: Elles Rijsdijk
Beeld: Elles Rijsdijk

Fotografen van 6 jaar en ouder opgelet! Trek er deze zomer op uit, maak een mooie natuurfoto en stuur deze in voor de fotowedstrijd van het Wereld Natuur Fonds: de WNF-Frans Lanting Photo Award. Wie weet wint u een felbegeerde WNF-Frans Lanting Photo Award of een van de andere mooie prijzen! Stuur uw foto in via www.wnf.nl/photoaward. Meedoen kan tot 6 september!

Locatie: meedoen kan in heel Nederland!


Zomerse routes door de natuur | Natuurmonumenten

Zomervakantie! Een fijne tijd om te wandelen of te fietsen in de natuur. Dankzij uw steun kan Natuurmonumenten talrijke prachtige gebieden beheren en toegankelijk maken voor bezoekers. Wandelaars kunnen uit 247 verschillende routes kiezen. Van korte gezinswandelingen met speelnatuur tot langeafstandswandelingen voor echte doorstappers. Fietsers kunnen een keuze maken uit 39 fietsroutes, variërend van 14 km tot 54 km. Benieuwd welke routes er bij u in de buurt zijn? Ga naar de website!

Locatie: door heel Nederland heeft Natuurmonumenten verschillende routes voor u uitgezet.


Foto-expositie wadden/landschap | Landschappen NL

Beeld: Jacob en Sigrid Olof
Beeld: Jacob en Sigrid Olof

Vader, dochter een camera, een landschap... De impressie van een moment uit de werkelijkheid. Het werk van Jacob en Sigrid Olaf valt op door de keuze van plaats, tijd, opnamemoment en hun veelal zwart/wit weergave hiervan. Ze vangen de essentie van het moment door minder weer te geven en digitale nabewerking zoveel mogelijk achterwege te laten.

Jacob begon 60 jaar geleden met een kartonnen box-camera te fotograferen. Sigrid deelde later deze passie van Jacob en ging op stap met een kleine Rollei camera. Een gezamenlijke impressie van hun werk is elke vrijdag van 13.00-17.00 uur te zien in het Bezoekerscentrum Noordkust te Pieterburen.

Wilt u meer informatie over deze expositie? Ga dan naar de website van Groninger Landschap.

Locatie: Pieterburen, Groningen


Help de boswachters! | Natuurmonumenten

Boswachters van Natuurmonumenten zijn op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij onderhoud in Nationaal Park Schiermonnikoog. Komt u het team van Natuurmonumenten versterken op 20 augustus van 9.00-12.00 uur? De afgelopen jaren zijn de duinen op Schiermonnikoog steeds verder dichtgegroeid met duindoorns, elzen, meidoorns en berken. Daardoor stuiven de duinen op Schiermonnikoog steeds minder en wordt de natuurlijke duinflora met uitsterven bedreigd. Op 20 augustus gaan vrijwilligers aan de slag om de duinen te herstellen. Bent u het eiland en heeft u zin om te helpen met duinonderhoud? U bent van harte welkom!

Aanmelden kan telefonisch bij het Bezoekerscentrum Schiermonnikoog (0519-531641) of per e-mail naar: a.kruger@knid.nl

Locatie: Schiermonnikoog, Friesland


Speurtochten De Wieden | Natuurmonumenten

Speciaal voor gezinnen is er bij Bezoekercentrum De Wieden een speurtocht van de maand. Ga bijvoorbeeld ‘Op vogelreis met Arco de aalscholver’ of doe de ‘Vette Vogel Funtour’. U kunt de speurtochten afhalen bij de balie van het bezoekerscentrum.

Klik hier voor meer informatie over de openingstijden!

Locatie: De Wieden, Overijssel


Wandeling Havelterberg in Havelte | Landschappen NL

Beeld: Hans Dekker

Beleef het OERgevoel van de Havelterberg ... De wandeling op 6 augustus van 14.00 tot 16.00 uur begint en eindigt voor de entree van de nieuwe schaapskooi bij Toegangspoort Holtingerveld. De excursie voert over de adembenemend mooie Havelterberg, langs grafheuvels en prachtige hunebedden. Daarnaast ziet u in het gebied nog diverse sporen van de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters, plaatsen van hangars en een landingsbaan. Op deze historische plekken ontwikkelen zich bijzondere natuurwaarden.

De kosten zijn € 4 p.p. voor volwassenen en € 2 p.p. voor kinderen. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar wandelingen@oermuseum.nl onder vermelding van 'Oerwandeling Havelterberg'. Gewoon langskomen kan ook, maar vol is vol.

Locatie: Havelte, Drenthe


Wandelen door het Harderbos | Natuurmonumenten

Wandel op eigen gelegenheid een spannende wandelroute van 4,5 kilometer door het Harderbos. Deze wandeltocht is speciaal voor gezinnen. Onderweg komt u langs een uitkijktoren, vlonderpad, trekpontje en wiebelbrug. En met een beetje geluk ziet u de sporen van bevers, zoals omgeknaagde bomen en ‘beverglijbanen’.

Meer informatie over de wandelroute kunt u vinden op de website van Natuurmonumenten.

Locatie: Biddinghuizen, Flevoland


Achter de schermen bij Stichting AAP | Stichting AAP

Welpen stichting AAP

Altijd al een kijkje willen nemen achter de schermen bij Stichting AAP? Dat kan! Speciaal voor deelnemers van de Postcode Loterij organiseert Stichting AAP elke zaterdag en zondag om 11.00 uur rondleidingen. De stichting vertelt u graag meer over hun werk en de dieren die er verblijven. Vanwege het belang van rust voor de, vaak getraumatiseerde, dieren is de minimum leeftijd voor de rondleidingen 12 jaar en zijn honden niet toegestaan.

Meer informatie over de rondleiding en inschrijving vindt u hier!

Locatie: Almere, Flevoland


De Beach Clean Up Tour | Wereld Natuur Fonds

In augustus vindt voor de 4e keer de Beach Clean Up Tour plaats. Honderden vrijwilligers zullen dan onder leiding van Stichting De Noordzee de hele Noordzeekust schoonmaken, van Schiermonnikoog tot Cadzand. Het Wereld Natuur Fonds doet natuurlijk ook weer mee, op de etappe Scheveningen-Wassenaar op donderdag 11 augustus om 10.00 uur. De etappe is ongeveer 9 kilometer. Helpt u ook mee om afval van het strand op te ruimen en zo te zorgen voor een schone en gezonde Noordzee?Kijk op www.beachcleanuptour.nl voor meer informatie en meld u aan!

Locatie: Scheveningen, Zuid-Holland


Expositie 'De Azielzoekmachine' in het Humanity House | Het Nederlandse Rode Kruis

Tot eind 2016 is in het Humanity House de expositie De Asielzoekmachine te zien. De wereld van asielzoekers is voor de meesten van ons ver weg: zowel mentaal als fysiek. Door middel van beeldende kunst, fotografie en video-installaties wordt deze wereld tastbaar gemaakt. Maak bij een bezoek aan het Humanity House ook meteen de ervaringsreis door het museum en kruip als het ware in de huid van een vluchteling.

Door de realistische en indrukwekkende ervaringsreis is het museum geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Meer informatie: www.humanityhouse.org. Het Nederlandse Rode Kruis is founding partner van het Humanity House.

Locatie: Den-Haag, Zuid-Holland


Natuurmiddag voor kleuters | Landschappen NL

Geniet deze zomer samen met uw kinderen van een middag in de natuur in Bergen op Zoom. Landschappen NL organiseert op 17 augustus van 14.00 tot 16.00 uur een leuke en leerzame activiteit voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Trek stevige schoenen aan en kleding die vuil en nat mag worden. 

Meer informatie over deze activiteit vindt u op de website van Brabant Landschappen.

Locatie: Bergen op Zoom, Noord-Brabamt


Dwalen door de duinen | Landschappen NL

Op 16, 23 en 30 augustus organiseert Landschappen NL een wandeling door de duinen in Vrouwenpolder. Het voormalige waterwingebied Oranjezon is een gevarieerd natuurgebied waar de paden zich met hoogteverschillen slingeren door de duinen, duingraslanden, struwelen en bossen. Wellicht ziet u de wilde paarden, reeën of damherten. 

Klik hier voor meer informatie!  

Locatie: Vrouwenpolder, Zeeland


Dorpentocht door het Zeeuwse Walcheren | Terre des Hommes

Op 2 augustus is het weer zover, dan vindt de Terre des Hommes Dorpentocht in Walcheren plaats. Een bijzondere jaarlijks terugkerende fietstocht van 55 kilometer over het mooie Zeeuwse Walcheren. Deelnemen aan de dorpentocht betekent: Genieten van het landschap, de prachtige dorpen, lekker fietsen en tegelijkertijd het werk van Terre des Hommes steunen. Ook leert u onderweg meer over de typische Gekrompen Dorpen en Vliedbergen van Walcheren. Klik hier voor meer informatie over de dorpentocht.  

Locatie: Walcheren, Zeeland


Groote Heide speurtocht | Landschappen NL

Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar wordt er op 3 augustus van 14.00 tot 16.00 uur een spannende speurtocht georganiseerd in Venlo. Wat is er allemaal te vinden op de Groote Heide? Ontdek het! Voor deze activiteit is aanmelden verplicht. Ouders mogen ook mee maar hoeven zich niet aan te melden.

Meer informatie over deze activiteiten vindt u hier.

Locatie: Venlo, Limburg


*Voor een aantal genoemde uitjes geldt dat aanmelden verplicht is en/of dat er kosten zijn verbonden aan deelname. Vol = Vol. De Postcode Loterij is niet verantwoordelijk voor en kan niet garanderen dat er nog plaatsen beschikbaar zijn. Op de genoemde websites vindt u de laatste informatie.