'Save my mother' - belevenissen van een arts in Ghana

Save my mother SOS Kinderdorpen

De meest voorkomende kanker bij vrouwen in ontwikkelingslanden is baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan 250.000 vrouwen aan deze ziekte. 80% van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden en is tussen de 30 en 50 jaar oud. Een van de oorzaken van de ziekte is een seksueel overdraagbaar virus (HPV). De aanwezigheid van dit virus kan via een eenvoudige methode voor het oog zichtbaar worden gemaakt, waardoor deze ziekte in een vroeg stadium goed bestreden kan worden. 

Save my mother met kind

In 2011 ontving SOS Kinderdorpen een extra bijdrage van 1,6 miljoen euro van de Postcode Loterij voor het project 'Save my mother'. Het Female Cancer Program (FCP) heeft met geld van de loterij de see & treat-methode ontwikkeld en met succes getest in Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika. SOS kinderdorpen zet deze succesvolle en betaalbare methode in het Save my mother-project in haar medische centra in.

Het magazine Lof reisde met SOS Kinderdorpen en hoogleraar gynaecologie Lex Peters af naar Ghana om daar het Save My Mother-project te bezoeken. Lees hier de boeiende reportage (PDF).