Schrijven voor Afghanistan

save the children

Afghanistan heeft een rijke poëtische en literaire geschiedenis, maar tijdens de jarenlange gewapende conflicten heeft de Taliban veel literatuur verwoest. De Afghaanse vertelcultuur vol verhalen, sagen en mythes dreigt te verdwijnen. Daar gaat Save the Children in samenwerking met de Postcode Loterij iets aan doen!

Save the Children weet dat een betere toekomst begint bij het lezen van goede kinderboeken, maar veel Afghaanse kinderen hebben nog nooit een kinderboek gezien. Met de hulp van Afghaanse schrijvers, uitgevers en docenten worden er 6000 Afghaanse leeshoeken ingericht, waarvan er tot nu toe al ruim 4600 zijn gerealiseerd. In die speciaal ingerichte bibliotheekjes in scholen, lokale gemeenschappen en bij mensen thuis worden dit najaar door Save the Children pakketten met tussen de 20 en 80 boeken verspreid. Zo krijgen kinderen weer de kans om te leren lezen. Hier kunnen niet alleen de huidige generatie kinderen van genieten, maar ook de kinderen van de toekomst. Dankzij uw deelname wordt lezen weer een onderdeel van de Afghaanse cultuur. Met de extra Projectbijdrage van de Postcode Loterij van maar liefst € 2.085.750 heeft Save the Children dit project kunnen realiseren en zorgen zij ervoor dat 2,6 miljoen Afghaanse kinderen en hun families weer kunnen genieten van een boek.

save the children

Schrijfwedstrijd

Verhalen zijn er nooit genoeg en daarom heeft Save the Children een schrijfwedstrijd georganiseerd. In de eerste helft van dit jaar stuurden verschillende schrijvers in Nederland samen 337 verhalen in, die door duizenden mensen online werden gelezen en beoordeeld. Uit alle verhalen zijn 20 finalisten gekozen, die op 10 juni samen komen voor de grote finale. De jury zal die avond de uiteindelijke winnaar kiezen. Zijn of haar werk wordt vertaald en zal verspreid worden onder duizenden kinderen in Afghanistan. De verhalen van de 20 finalisten worden gebundeld en uitgebracht in Nederland. Benieuwd naar de verhalen? Alle verhalen zijn hier te lezen.