Small grants for the Purchase of Nature

Fotocredit: Manuk Manukyan

Small grants for the Purchase of Nature (SPN) is het programma van IUCN NL voor de aankoop van bedreigde natuur. Het fonds stelt natuurorganisaties in zuidelijke landen in staat om eigenaar te worden van lokale natuurgebieden en deze te beschermen. De gebieden die met hulp van SPN worden aangekocht kennen doorgaans een enorme biodiversiteit. In Borneo bijvoorbeeld leven tal van bijzondere dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Door uitbreiding van landbouw, plantages, snelwegen en steden dreigen deze unieke natuurgebieden te verdwijnen of versnipperd te raken. Dankzij SPN worden deze bedreigde ecosystemen op een effectieve manier beschermd en behouden voor de toekomst. Sinds de oprichting in 2001 heeft SPN de aankoop van ruim 32.000 hectare mogelijk gemaakt.

Resultaten:

- Voor het eerst in acht jaar werd de zeer zeldzame Perzische panter weer in Armenië gesignaleerd. Het ernstig bedreigde roofdier werd op camera vastgelegd in het Kaukasus Wildreservaat.

- In de jaren 90 leefden er nog maar 150 gouden leeuwaapjes in het Atlantisch regenwoud aan de kust van Brazilië. Dankzij aankoop en bescherming van zijn leefgebied heeft het aapje zich teruggevochten en is zijn aantal vertwintigvoudigd. Lees meer over het leeuwaapje.

DAWCA

De Dutch Agro-Water Climate Alliance werkt met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden aan mogelijkheden voor het bedrijfsleven om de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Leaders for Nature

Leaders for Nature is het IUCN NL bedrijvennetwerk waarin multinationals en grote Nederlandse bedrijven samenwerken aan de transitie naar een duurzame groene economie. Door inspiratie, kennis en ondersteuning van concrete projecten stimuleert Leaders for Nature deelnemende bedrijven om de leiding te nemen in deze transitie en natuurlijk kapitaal te integreren in alle facetten van hun bedrijfsvoering. Sinds haar oprichting in 2005 heeft Leaders for Nature meer dan 1.200 professionals van diverse managementlagen samengebracht met andere bedrijven, ngo’s, overheden en kennisinstellingen.