Spreekuur op wielen

Dokters van de Wereld koopt zorgbus aan

Dokters van de Wereld en de Postcode Loterij

Begin 2015 ontving Dokters van de Wereld een extra bijdrage van de Postcode Loterij van ruim 1 miljoen euro voor de realisatie van De Zorgbuzz. Met deze zorgbussen kunnen mobiele doktersspreekuren worden gehouden voor mensen zonder verblijfspapieren in Nederland. Inmiddels is de eerste Zorgbuzz aangekocht.

Samen met de Postcode Loterij zet Dokters van de Wereld zich in voor een wereld waar medische zorg voor iedereen toegankelijk is. Want medische zorg mag geen privilege zijn; medische zorg is een mensenrecht. Ook voor mensen zonder verblijfsvergunning.

Kwetsbare groep

Om medische zorg te krijgen, moet deze kwetsbare groep ‘ongedocumenteerden’ vaak enorme obstakels trotseren. Zij worden geweigerd bij ziekenhuizen en huisartsen, zijn bang om opgepakt te worden als zij hulp zoeken en weten vaak niet wat hun rechten en plichten zijn. Hierdoor ontvangt deze groep mensen niet of te laat de benodigde medische hulp. Met alle gevolgen van dien.Fotocredits: Marieke Wijntjes
Fotocredits: Marieke Wijntjes

9.000 consulten

Met het meerjarige project ‘De Zorgbuzz’ kan Dokters van de Wereld haar hulpaanbod flink uitbreiden. Dankzij de zorgbussen zijn de medische vrijwilligers een stuk mobieler en kunnen zij ongedocumenteerde vluchtelingen en migranten ook op moeilijk bereikbare locaties behandelen. Met De Zorgbuzz kunnen zij voorlichting geven aan zo’n 18.000 ongedocumenteerden en 9.000 medische consulten verrichten.

Klaar voor de start, AF!

Inmiddels is één van de twee mobiele zorgbussen aangeschaft. Deze wordt op dit moment ingericht en klaar voor gebruik gemaakt. Op 17 december wordt de bus gelanceerd en kan het publiek een kijkje komen nemen. Houd de Facebookpagina van Dokters van de Wereld in de gaten voor meer informatie. Op 18 december trekt de bus er op uit voor het eerste spreekuur op wielen.