Taboe op hiv & aids onder jongeren

Taboe op hiv en aids1
Taboe op hiv en aids1

Volgens een meerderheid van de jongeren (55%) is hiv/aids in Nederland nog steeds een taboe. Slechts 17 procent zou er open over zijn als ze geïnfecteerd zouden zijn met het virus; twee derde zou het alléén aan goede vrienden/familie vertellen. Dit blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag en dance4life onder ruim 2.200 jongeren.

Praten over seks
Onlangs startte dance4life opnieuw de MIJN verhaal campagne, om hiv en aids bespreekbaar te maken. Met deze campagne wil dance4life de bestaande taboes doorbreken. In de campagne spelen verschillende jongeren de hoofdrol, zoals de 23-jarige Anne, die op haar 16e geinfecteerd raakte met hiv. De verhalen van jongeren zijn te lezen op www.dance4life.nl/mijnverhaal.

Niet alleen met deze campagne, maar ook met haar scholenprogramma wil dance4life seks, hiv en aids bespreekbaar maken. Uit recent onderzoek van Motivaction naar de impact van het dance4life scholenprogramma blijkt dat het meedoen aan het dance4life het voor jongeren makkelijker maakt om met elkaar over seks te praten. Ruim 8 op de 10 jongeren hebben met anderen gepraat over wat ze hebben geleerd bij dance4life. Voor 6 op de 10 jongeren heeft dance4life geholpen het taboe rondom het onderwerp te doorbreken, zij vinden het nu makkelijk om over seksualiteit te praten.

Geen veilige seks
De eerste keer doet één op de vijf jongeren (20%) het niet veilig; ze gebruikten geen condoom terwijl ze niet zeker wisten of hun bedpartner soa-vrij was. Van de jongens gebruikte zelfs 26% de eerste keer geen condoom. Bijna alle deelnemers zeggen het belangrijk te vinden veilige seks te hebben; toch hebben 53% van de seksueel actieve jongeren meerdere keren seks gehad zonder condoom terwijl ze niet zeker wisten of hun bedpartner wel of geen soa had.

Helft ouders geeft voorlichting
64 Procent van de jongeren vindt dat hun ouders als eerste verantwoordelijk zijn voor het geven van seksuele voorlichting. Toch laten de ouders het grotendeels afweten; slechts een krappe meerderheid (53%) van de jongeren zegt daadwerkelijk voorlichting van hun ouders te hebben gekregen. Vooral jongens worden minder voorgelicht; 48% zegt seksuele voorlichting te hebben gekregen, tegenover 58% van de meiden.

Dit terwijl de jongeren die wel voorlichting hebben gehad van hun ouders, dit veel nuttiger vinden dan de voorlichting die ze krijgen op school. Een deelnemer: ‘Dat was niet zo nuttig, in de zin van: klas vol pubers, lekker giechelig, boodschap kwam niet echt over.’ Twee derde (65%) van de deelnemers geeft aan dat ze het wel gênant vinden om met hun ouders over seks te praten.

Voorlichting gemist
Jongeren die seksuele voorlichting hebben gehad, geven aan dat ze achteraf vooral informatie hebben gemist over zelfvertrouwen op het gebied van seks (34%), de eerste keer seks (28%) en seksuele technieken (25%). Zoals een jongere het omschrijft: ‘Er wordt weinig voorlichting gegeven over seksuele technieken en het gevoel dat je er bij hebt. Dat mag meer naar voren komen bij voorlichting.’

App over seks
Om jongeren altijd en overal toegang te geven tot informatie over seks heeft dance4life een app ontwikkeld, die jongeren antwoord geeft op al hun vragen over seks, seksualiteit en soa's. De dance4life app richt zich op jongeren tussen de 12 en 18 jaar. In de app kunnen zij terecht voor alle vragen die zij hebben rondom het thema seks. Hoe doe je een condoom om? Hoe werkt tongzoenen? Wat te doen als je toch een soa oploopt? Ook is er de 'In de buurt'-functie, die - op basis van je locatie - vertelt waar je in jouw omgeving condooms of de morning-afterpil kan kopen, of waar je een soatest kan doen. 2 op de 3 jongeren zegt door dance4life en de beschikbaarheid van informatie op de dance4life-app zich minder onzeker te voelen over seks (Motivaction).