Terre des Hommes presenteert ‘13 in een dozijn’

Terre des Hommes haalt jaarlijks duizenden kinderen uit situaties van uitbuiting en onderdrukking. Met behulp van de Postcode Loterij  gaat Terre des Hommes de strijd aan tegen seksuele uitbuiting van kinderen.  Het zijn vooral kinderen in ontwikkelingslanden die slachtoffer worden van kinderarbeid, kinderhandel en seksuele uitbuiting. Steeds vaker komen kinderen uit Indonesië, Thailand en Cambodja in de prostitutie of achter de webcam terecht. De situatie van deze kinderen is niet te bevatten, maar hun verhalen vormen helaas 13 in een dozijn. Met de gelijknamige fotoserie van fotograaf ‘Corbino’ (pseudoniem van Maarten Corbijn) maakt Terre des Hommes het probleem zichtbaar.

Machtsmisbruik en uitbuiting, schuldgevoel en schaamte maar ook opvang en perspectief. Het zijn thema’s die terugkomen in de fototentoonstelling ’13 in een dozijn’. ‘Corbino’ reisde hiervoor door Zuidoost-Azië om de dagelijkse praktijk van seksuele uitbuiting in beeld te brengen.

Indringende foto’s

In dertien foto’s toont Corbino waargebeurde verhalen, verbeeld door lokale acteurs. Deze acteurs geven letterlijk een gezicht aan de talloze anonieme slachtoffers die uit schaamte of angst niet voor hun situatie kunnen of durven uit te komen. De foto’s tonen armoede en uitzichtloosheid waardoor kinderen in de prostitutie terecht komen. Anderzijds toont Corbino de inspanningen om de slachtoffers op te vangen, te begeleiden en nieuw perspectief te geven. De rondreizende foto expositie is nog tot en met 30 april te zien in het WTC Amsterdam en daarna onder meer in Eindhoven, Den Haag, Leeuwarden en Hoofddorp. Bekijk de website van Terre des Hommes voor de gehele agenda.

Nieuwe bestrijdingsaanpak pedoseksuelen

De opdracht voor de fotoreportage maakt onderdeel uit van het extra project WATCH waar Terre des Hommes in 2013 van de loterij een extra bijdrage voor ontving. Binnen dit project heeft Terre des Hommes gebaseerd op de succesvolle aanpak van één van haar projectpartners in Cambodja, in Indonesië, de Filippijnen, India en Nepal, detectives opgeleid om Westerse en lokale pedoseksuelen op te sporen en vervolgen. Met de inzet van deze speciaal getrainde ‘detectives’ zijn in negen maanden 24 pedoseksuelen opgepakt. Zes daders zijn inmiddels tot celstraf veroordeeld.

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij

Terre des Hommes krijgt sinds 1996 een bijdrage van de Postcode Loterij. Dankzij deze bijdrage voorkomt Terre des Hommes dat kinderen worden uitgebuit, haalt kinderen uit uitbuitingssituaties en zorgt dat deze kinderen zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen.