Uitjes in de Kerstvakantie voor het hele gezin

Naast gezellig bij de kerstboom zitten en samen zijn met familie is de Kerstvakantie de uitgelezen kans om op pad te gaan. Wij hebben zeven activiteiten door heel Nederland voor u uitgezocht van bijvoorbeeld Natuurmonumenten, De12Landschappen en Resto VanHarte.

1.      Noord-Holland: Hilversum || World Press fototentoonstelling

Fotocredits: Kacper Kowalski

World Press Photo ondersteunt persfotografen in hun werk en is een voorvechter van internationale persvrijheid. De World Press fototentoonstelling toont de winnende journalistieke foto’s van het afgelopen jaar, afkomstig van 41 fotografen uit 17 landen. De foto’s zijn ingedeeld in categorieën als nieuws, natuur, sport, portret en dagelijks leven. Van 19 december t/m 10 januari 2016 is deze expositie te zien in Museum Hilversum. Een uitje voor de wat oudere kinderen. Kijk voor meer informatie op de website van World Press Photo.

2.      Zuid-Holland: Dordrecht || Speuren naar sporen

Zaterdag 19 december 10.00 uur – 12.00 uur

Er zijn dieren die bijna nooit door mensen worden gezien. Toch weten we dat ze er zijn dankzij de sporen die ze achterlaten. En dan bedoelen we niet alleen de loopsporen, maar ook de vraatsporen, braakballen, veren, haren, poep en krab- en geursporen.
Kom op 19 december speuren met uw (klein)kinderen in het winterse landschap en ontdek samen met natuurgidsen welke dieren er leven in de Boswachterij De Elzen in Dordrecht. De entree is gratis en extra leuk: voor kleine speurders nemen de natuurgidsen zoekkaarten diersporen mee. Daarop vinden de kinderen tips hoe en waar zij sporen kunnen vinden, en hoe zij kunnen herkennen welk dier het spoor heeft achtergelaten.

Kijk voor meer informatie op de website van IVN Dordrecht.

3.      Noord-Brabant: Den Bosch || Dineren bij Resto VanHarte*

Fotocredits: Roy Beusker Fotografie
Fotocredits: Roy Beusker Fotografie

Samen eten is een van de makkelijkste en leukste manieren om sociale contacten op te doen. Schuif daarom eens een avondje aan bij Resto VanHarte. Op 34 plaatsen in heel Nederland kookt Resto VanHarte één of twee avonden per week een gezonde maaltijd. Kom bijvoorbeeld op woensdag 23 december naar Resto VanHarte in Den Bosch.

In de Voordeelagenda 2015 van de Postcode Loterij zit een voordeelbon. Tegen inlevering van deze voordeelbon ontvangt één persoon €3,- korting op een maaltijdprijs van €7,- bij Resto VanHarte. Reserveren is verplicht en kan online via www.restovanharte.nl of bel 0900-9003030 (€ 0,10 p.m.) op maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 12.30. Vermeld de Voordeelagenda.

4.      Zeeland: Zwaakse Weel || Vogelsnacks maken*

Fotocredits: Ben Walet
Fotocredits: Ben Walet

Zaterdag 9 januari, 14:00 uur - 16:30 uur\

Veel vogels zijn vertrokken naar het zuiden en sommige dieren houden een winterslaap. Die merken weinig van de kou. Maar de vogels die hier blijven, moeten juist extra hun best doen om voedsel te vinden. Als het buiten vriest en er een dik pak sneeuw ligt kunnen ze best wat extra’s gebruiken. Deze winter gaan we de vogels een handje helpen om de kou door te komen.

Tijdens deze middag mogen kinderen tussen 6 en 10 jaar vogelsnacks maken. Zo wordt er een hangende vogelvoedertafel voor in de tuin gemaakt en lekkere vogelhapjes. Kijk voor meer informatie op de website van Natuurmonumenten en meldt uw (klein)kinderen aan voor deze activiteit.

Voor andere activiteiten van Natuurmonumenten kunt u kijken op: https://www.natuurmonumenten.nl/activiteiten

5.      Drenthe: Dwingelderveld || Vogelsnacks maken & Wol vilten*

Maandag 21 december en dinsdag 22 december, 12.00 uur – 15.00 uur\

Fotocredits: Maurits Giessen
Fotocredits: Maurits Giessen

Vogelsnacks maken

Op maandag 21 december kunt u zich met uw (klein)kinderen aanmelden voor het maken van vogelsnacks.  Maak een leuke vetbol en een pindasnoepslinger. Daar worden vogels mee verwend in de tuin of op het balkon. Zo helpt u de vogels de winter door en kunt u ze ook nog eens makkelijker bekijken. Kijk voor meer informatie op de website van Natuurmonumenten en meldt u aan voor deze leuke activiteit.

Wol vilten
Met schapenwol en een speciale viltnaald kunt u leuke dingen doen, bijvoorbeeld een klein schilderijtje vilten. Als u zich aanmeldt helpt een begeleider van Natuurmonumenten u en uw (klein)kinderen daarbij. Kijk voor meer informatie op de website van Natuurmonumenten en meldt u aan voor deze leuke activiteit op dinsdag 22 december.

Voor andere activiteiten van Natuurmonumenten kunt u kijken op: https://www.natuurmonumenten.nl/activiteiten

6.      Gelderland: Doorwerth ||Bezoek een kasteel

Gelderland is rijk aan kastelen en landhuizen. Op zeven kastelen bent u van harte welkom om kennis te maken met het leven, de architectuur en kunst van vroeger tijden.
In de Voordeelagenda 2015 van de Postcode Loterij zit een voordeelbon. Daarmee krijgt u het 2e kaartje gratis voor een van de zeven kastelen. Bijvoorbeeld voor Kasteel Doorwerth.

Kijk op de website van Geldersch Landschap & Kasteelen welke zeven kastelen u met deze korting kunt gaan bezoeken.

7.      Limburg: Venlo || Repareer uw kapotte spullen

Fotocredits Roy Beusker Fotografie

Heeft u nog kapotte spullen liggen? Kom dan naar een van de vele Repair Cafés en ga samen met uw buurtbewoners aan de slag om uw de spullen weer een nieuw leven te geven door ze te repareren.

Kijk op de website van Repair Cafe voor de openingstijden van een Repair Café bij u in de buurt. Het Repair Café Venlo Zuid is bijvoorbeeld geopend op zaterdag 19 december.

*Voor deze genoemde uitjes geldt dat aanmelden verplicht is. Vol = Vol.