Uw eigen energie opwekken via de Windcentrale

Foto: Hendrik Jan Smit
Foto: Hendrik Jan Smit

Vanaf vandaag kan iedereen in Nederland zijn eigen energie opwekken door samen met een paar duizend anderen mede-eigenaar te worden van een windmolen via De Windcentrale. Wie één of meer 'stukjes' van een windmolen koopt, zogeheten Winddelen, krijgt vanaf januari 2013 gratis stroom thuis afgeleverd.

Eigen stroom via windmolen 'op afstand'

Naast schone energie en geen last van stijgende energieprijzen is de besparing fors. Het is wereldwijd voor het eerst dat huishoudens hun eigen stroom kunnen opwekken met hun eigen windmolen ‘op afstand’. Groene energieleverancier Greenchoice zorgt ervoor dat de stroom die zelf wordt opgewekt in mindering wordt gebracht op de jaarrekening.

Elk Winddeel levert ongeveer 500 kilowattuur per jaar, dat heeft een waarde van circa 45 euro bij de huidige stroomprijzen. Met zeven Winddelen wekt een gemiddeld huishouden het hele elektriciteitsverbruik op. Minder kan natuurlijk ook. U kunt de Winddelen aankopen via de website van www.windcentrale.nl.

Ondersteund door Stichting DOEN

De Windcentrale is opgericht in 2010 met als doel om de transitie naar duurzame energie in Nederland te versnellen. Door de mogelijkheid te bieden om mede-eigenaar te worden van een windmolen kan iedereen profiteren van de voordelen van windenergie. De Windcentrale wordt ondersteund door Stichting DOEN.

Nina Tellegen, algemeen directeur van Stichting DOEN: "De Windcentrale zorgt er voor dat duizenden mensen mee kunnen doen aan het opwekken van duurzame energie in de buurt. Met onze ondersteuning, uit de middelen van de Nationale Postcode Loterij, wordt daarmee een bijdrage geleverd aan het stimuleren van groene stroom uit Nederland en aan het terugdringen van de uitstoot van CO2. De Windcentrale is een mooi voorbeeld van werken aan een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen, en daarom steunen we hen van harte."