Van meisje naar vrouw

AMREF Flying Doctors: van meisje naar vrouw
AMREF Flying Doctors: van meisje naar vrouw

Meisjes die vrouw worden, daarvoor hebben ze in Afrika mooie rituelen. Maar meisjesbesnijdenis hoort daarin niet thuis. Het is zinloos, pijnlijk en gevaarlijk. Daarom werkt AMREF Flying Doctors samen met de Masai in Kenia en Tanzania aan alternatieve rituelen. Zo helpt AMREF duizenden meisjes om op een gezonde manier vrouw te worden.
In 2013 ontving AMREF Flying Doctors dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij een extra bijdrage van 2,5 miljoen euro.
Dankzij onze deelnemers zijn inmiddels al 2.640 Masai-meisjes gezond vrouw geworden zonder besnijdenis!

Van meisje naar vrouw
De overgang van meisje naar vrouw voltrekt zich in nomadische groepen in Oost-Afrika volgens een eeuwenoud, vier dagen durend ritueel. Zo worden de meisjes bijvoorbeeld prachtig aangekleed  en door de stamoudsten gezegend met melk en water. En na afloop lopen de meisjes door een ereboog: daarmee heet de gemeenschap hen welkom als vrouwen. Er is echter één onderdeel dat bepaald minder mooi, zelfs erg gevaarlijk is: de meisjesbesnijdenis.

Gevaren van meisjesbesnijdenis
De besnijdenis veroorzaakt veel pijn. Daarnaast heeft het gebruik ernstige medische consequenties. Zo is de kans op het ontstaan van infecties groot, treden er bloedingen op en krijgen de meisjes moeilijkheden met plassen. Ook op de lange termijn zijn er risico’s zoals onvruchtbaarheid, infecties aan de urinewegen, cystes, en extreem zware en pijnlijke bevallingen, soms met dodelijke afloop. Ook vervelend: besnijdenis beperkt het seksuele genot van vrouwen en daarmee ook hun recht op veilige en gezonde seks.

Verboden
Overal ter wereld wordt meisjes- en vrouwenbesnijdenis beschouwd als een ontoelaatbare schending van de rechten van de vrouw. Niettemin zijn ruim 92 miljoen meisjes in Afrika besneden. Omdat mannen uit nomadische gemeenschappen niet zouden willen trouwen met een onbesneden partner. En omdat de besnijdenis hét moment vormt waarop de meisjes – van zeven tot vijftien jaar – uitgehuwelijkt kunnen worden. Het snelle trouwen van de jonge vrouwen leidt tot massale schooluitval en tienerzwangerschappen.

Met de Masai: alternatieve rituelen voor meisjesbesnijdenis
Samen met de Masai in Magadi en Loitokitok, Kenia, heeft Amref Flying Doctors een alternatief voor het overgangsritueel van meisje naar vrouw gevonden en de afgelopen vier jaar in praktijk gebracht. Hierin zijn de meeste onderdelen onveranderd gebleven dan wel gemoderniseerd of uitgebreid, maar is de pijnlijke en ongezonde meisjesbesnijdenis afgeschaft.

Nog eens 3.500 meisjes
Samen met de Masai en met respect voor alle partijen, heeft AMREF een manier weten te vinden om traditie en vooruitgang samen te laten gaan. Dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kunnen de komende periode nog eens 3.500 meisjes in Kenia en Tanzania het aangepaste ritueel doorlopen en daarmee samen met hun stamgenoten meisjesbesnijdenis een halt toeroepen.