Vier vragen aan Andrew Youn, oprichter van het One Acre Fund

Gisteren kwam Andrew Youn, de oprichter van het One Acre fund, bij de Nationale Postcode Loterij en Stichting DOEN langs. Andrew zet zich in voor duurzaam ondernemerschap in Afrika. Via zijn fonds ontvangen Afrikaanse boeren in Kenia, Rwanda en Burundi een lening van 75 euro voor zaden voor het verbouwen van voedsel. Ook krijgen ze training hoe ze deze het beste kunnen verbouwen en ze hun producten het beste op de markt kunnen brengen. Zo kunnen de boeren in hun eigen levensonderhoud voorzien. Stichting DOEN ondersteunt het One Acre Fund vanuit de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Wij stelden Andrew vier vragen tijdens zijn bezoek:

Hoe veel Afrikaanse boeren ondersteunt het One Acre Fund met het geld van Stichting DOEN en de Postcode Loterij?
Andrew: "Dit jaar zullen we onze diensten leveren aan 50.000 boeren in Rwanda dankzij de steun van Stichting DOEN. Dat is 3% van de bevolking van Rwanda en we groeien stevig door. We helpen niet alleen de boeren maar ook hun 250.000 kinderen."

Tegen welke problemen liepen deze boeren voorheen aan en (hoe) lukt het jullie om deze op te lossen? Andrew: "We bieden een complete 'marktbundel'. We geven een kleine lening incombinatie met mest, zaden en vooral ook training. Deze combinatie stelt de boeren in staat om hun inkomen te verdubbelen. De kracht zit in de geïntegreerde aanpak waardoor de kleine boeren net dat stapje kunnen maken om uit de armoede te komen."

Er zijn 50 miljoen Afrikaanse mensen die leven in honger of last hebben van voedselschaarste. Kunnen jullie iedereen helpen via het One Acre Fund programma?
Andrew: "Op onze website (www.oneacrefund.nl) kun je onze groeiplannen vinden. Wij hebben de ambitie om per 2020 1,5 miljoen boerenfamilies met tenminste 7,5 miljoen kinderen te helpen. We zijn goed op weg."

Over hoeveel tijd denk je dat het One Acre Fund overbodig wordt en in zijn missie slaagt?
Andrew: "Helaas is honger in Afrika een groot probleem. We hebben de overwinning nog niet inzicht. Maar het grootste deel van de arme Afrikanen bestaat uit boeren die voedsel telen als beroep. Als we zij kans krijgen via ons fonds hun oogsten te vergroten zijn we ervan overtuigd dat deze boeren in de toekomst heel Afrika kunnen voeden."

Voor meer info check: www.oneacrefund.nl