Wanted For Love op de Canal Parade in Amsterdam

Op 3 augustus sloten Human Rights Watch (HRW) en Hivos de campagne Wanted for Love feestelijk af op het water tijdens Gay Pride 2013. Met het project vroegen zij sinds half mei aandacht voor de strijd voor bescherming van homo's en transseksuelen in Oost- en Zuidelijk Afrika.


wanted for love campagne hivos

 
Mede vanwege het mooie weer was er enorm veel publiek langs de route. De avond ervoor, op vrijdag 2 augustus, presenteerden Human Rights Watch (HRW) en Hivos in samenwerking met De Balie een inspirerende avond over LGBT-rechten in Afrika.

Geweld tegen homo's zeer heftig
Homoseksuelen, biseksuelen en transseksuelen (LGBT) in Oostelijk en Zuidelijk Afrika behoren tot de meest vervolgde mensen ter wereld. Nergens is het geweld tegen homo's zo heftig als in Afrika. In meer dan 76 landen zijn homoseksuele handelingen strafbaar, in vijf landen staat er zelfs de doodstraf op. In Oeganda moeten mensen het melden als ze weten dat iemand homoseksueel is. Een moeder moet haar kind dus aangeven en is strafbaar als zij dat niet doet.

Steun voor LGBT-gemeenschap dankzij extra bijdrage Postcode Loterij
Wanted for Love ontving in 2012 een extra project bijdrage van 2.645.000 euro van de Postcode Loterij. Met deze bijdrage steunen HRW en Hivos de LGBT-gemeenschap in Kenia, Tanzania, Oeganda en Zuid-Afrika door ze trainingen te geven hoe ze voor hun belangen kunnen opkomen, hoe ze de basisrechten voor hun gemeenschap kunnen veilig stellen en hoe ze zich effectief kunnen organiseren. Het goed documenteren van alle misdaden tegen de LGBT-gemeenschap vormt ook een belangrijk onderdeel van het project. Hivos en Human Rights Watch helpen daarnaast de lokale activisten om de acceptatie van- en mensenrechten voor hun gemeenschap lokaal te vergroten en internationaal de misstanden voor het voetlicht te brengen

Zie voor meer informatie over de campagne http://www.you-are-wanted.nl/.