We komen ook op plekken zonder postcode.

Deze kinderen kunnen lekker blijven spelen. In hun geliefde, beboste heuvelland in het oosten van India. Jarenlang probeerde een mijnbouwbedrijf zonder toestemming hun grond te bemachtigen. Samen met de inheemse bevolking voorkwam Amnesty International de vernietiging van hun traditionele leefgebied. Na tien jaar (internationaal) actievoeren besliste de rechter dat de bewoners zelf mogen bepalen wat er met hun grond gebeurt. Een grote overwinning!

Grote bedreiging

Mijnbouwbedrijf Vedanta wilde in Orissa, in het leefgebied van de ‘Dongria Kondh’, gaan mijnen naar bauxiet. Vele gezinnen zouden van hun land worden verdreven. Hun bossen, een bron van voedsel en medicijnen, werden bedreigd door afgravingen en vervuiling. Hun identiteit stond op het spel.

Onderzoek en rapportages

Amnesty International zette zich jarenlang in voor de rechten van deze gemeenschap. Door de gevolgen van de mijnbouw te onderzoeken en te rapporteren aan de overheid. En door Vedanta en haar aandeelhouders (inter)nationaal onder druk te zetten. In 2013 deed het Indiase Hooggerechtshof uitspraak: de inwoners mogen zelf beslissen over de bestemming van hun grond.

Veel impact

Grote bedrijven die over landsgrenzen heen opereren, hebben meer macht en invloed dan ooit. Hun impact op mensenrechten is dan ook zeer groot, zowel in positieve als in negatieve zin. Is de impact negatief, dan komt Amnesty International in actie.

Samen het verschil maken.

Amnesty International ontving sinds 1996 een bijdrage van € 72,2 miljoen. Deelnemers van de Postcode Loterij: bedankt! Dankzij u kunnen wij Amnesty International en 91 andere organisaties financieel ondersteunen. En dankzij u groeide dit Nederlandse loterij-initiatief uit tot de grootste fondsenwerver ter wereld – er werd al ruim 6,5 miljard euro aan goede doelen geschonken. Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl

Steun onze goede doelen en speel mee ›

Lees hier meer over We komen ook op plekken zonder postcode.›