We komen ook op plekken zonder postcode.

Deze vrouwen in Sierra Leone hebben nu een beter toekomstperspectief. Dankzij hun lidmaatschap van een spaar- en leengroep, opgezet door hulporganisatie CARE Nederland, kunnen ze een bedrijf starten. De vrouwen leggen iedere week een klein bedrag in. Om de beurt lenen ze geld uit dit gespaarde kapitaal. De rente die ze betalen wordt uitgekeerd aan alle groepsleden. Een simpel financieel recept, dat het inkomen en de mogelijkheden van de allerarmsten en hun gemeenschap structureel vergroot.

900 groepen in twee jaar

In twee jaar tijd heeft CARE Nederland 900 spaar- en leengroepen opgestart in Sierra Leone. Groepsleden leggen allemaal geld in. En uit dat gezamenlijk gespaarde kapitaal kan elk groepslid geld lenen, tegen een lage rente. De renteopbrengsten worden op vaste momenten over alle groepsleden verdeeld en dragen bij aan een structureel, hoger inkomen van alle leden.

Weg uit de armoede

De spaar- en leengroepen zijn een vorm van microfinanciering voor de allerarmsten, die niet terecht kunnen bij een bank. Door zich aan te sluiten kunnen vrouwen een weg uit de armoede vinden. Ze kunnen een handeltje beginnen, investeringen doen, het schoolgeld voor hun kinderen betalen. Dat geeft ze hun zelfvertrouwen en hun waardigheid terug.

Samen het verschil maken

CARE Nederland ontving sinds 2011 een bijdrage van € 2,5 miljoen. Deelnemers van de Postcode Loterij: bedankt! Dankzij u kunnen wij CARE Nederland en 94 andere organisaties financieel ondersteunen. En dankzij u groeide dit Nederlandse loterij-initiatief uit tot de grootste fondsenwerver ter wereld – er werd al ruim € 7 miljard aan goede doelen geschonken. Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl

Steun onze goede doelen en speel mee ›

Lees hier meer over We komen ook op plekken zonder postcode.›