We komen ook op plekken zonder postcode.

De droom van dit Ghanese meisje is uitgekomen. Ze hoeft niet meer te werken en kan eindelijk naar school. Ze woont in een door Hivos opgezette ‘kinderarbeidvrije zone’. Een dorp of afgebakend gebied waar iedereen vindt dat kinderen niet moeten werken maar moeten leren. Ouders, leerkrachten, werkgevers en lokale instanties – samen zorgen ze dat werkende kinderen (weer) naar school kunnen. Waar ze óók hard werken, maar dan aan hun toekomst. 

Kinderarbeid is niet alleen het gevolg van armoede, maar ook van vastgeroeste opvattingen, sociale ongelijkheid en politieke onwil. Wil je er echt een einde aan maken, dan moet je alle betrokken partijen mobiliseren. En dat is precies wat Hivos doet met het succesvolle, wereldwijde programma Stop Kinderarbeid. Een programma dat stoelt op een groeiend aantal ‘Kinderarbeidvrije zones’.

Omar’s droom

In Afrika loopt sinds 2012 het project ‘Omar’sDroom’. In Burkina Faso, Ethiopië, Ghana, Kenia, Mali, Marokko, Oeganda, Senegal en Zimbabwe creëert Hivos met (lokale) partnerorganisaties nieuwe ‘kinderarbeidvrije zones’. Er zijn brugscholen en –klassen opgezet om voormalig kindarbeiders voor te bereiden op het reguliere onderwijs. Nu, drie jaar later, zijn al ruim 43.000 kinderen uit hun vaak loodzware werk gehaald en terug naar school gebracht. Een nog veel groter aantal kinderen profiteert van de verbeterde schoolomgeving. Voor ouders zijn er voorlichting en spaar- en leensystemen. Zodat zij ook rond kunnen komen als het inkomen van hun werkende kind(eren) wegvalt. Kinderarbeid de wereld uit, het kán! Als we het simpelweg niet meer accepteren en samen in actie komen. 

Samen het verschil maken

Hivos ontving sinds 2007 een bijdrage van € 12,6 miljoen. Deelnemers van de Postcode Loterij: bedankt! Dankzij u kunnen wij Hivos en 91 andere organisaties financieel ondersteunen. En dankzij u groeide dit Nederlandse loterij-initiatief uit tot de grootste fondsenwerver ter wereld – er werd al ruim 6,5 miljard euro aan goede doelen geschonken. Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl

Steun onze goede doelen en speel mee ›

Lees hier meer over We komen ook op plekken zonder postcode.›