We komen ook op plekken zonder postcode

In Mali bijvoorbeeld. Hier zijn 400.000 historische manuscripten in het geheim geëvacueerd om te voorkomen dat ze verloren zouden gaan door toedoen van extremisten. Mede dankzij het Prins Claus Fonds is dit cultureel erfgoed gered. De reddingsactie werd mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Nationale Postcode Loterij. Deelnemers van de Postcode Loterij; bedankt. U maakt de steun aan het Prins Claus Fonds en 89 andere organisaties mogelijk.

Het Prins Claus Fonds steunt al vele jaren kunstenaars en culturele instellingen in Mali. In 2012 bezetten extremistische groepen Timboektoe. Zij verwoestten mausolea en tempels, verboden muziek, begingen op grote schaal mensenrechtenschendingen en dreigden Timboektoe's schat aan eeuwenoude manuscripten te vernietigen. De manuscripten zijn van groot belang vanwege de wetenschappelijke kennis die ze bevatten, vergaard in een periode van vrij denken die terug gaat tot de tiende eeuw.

Evacuatie in het diepste geheim

In oktober 2012, ten tijde van de bezetting, steunde het Prins Claus Fonds het initiatief van een lokale bibliothecaris, Abdelkader Haidara, om in het diepste geheim de onvervangbare manuscripten te evacueren. In januari 2013 dreigden de extremisten openlijk de manuscripten te vernietigen. De evacuatie was toen al drie maanden aan de gang. Uiteindelijk zijn 400.000 manuscripten uit Timboektoe gered. Deelnemers van de Postcode Loterij; bedankt. U maakt de steun aan het Prins Claus Fonds en 89 andere organisaties mogelijk.

Met elkaar maken we het verschil

Dankzij de deelnemers groeide een Nederlands loterijeninitiatief uit tot de op één na grootste private donor in de wereld. In totaal schonken de Postcode Loterijen al meer dan 6 miljard euro aan goede doelen. Het Prins Claus Fonds heeft sinds 2001 een bijdrage ontvangen van € 9,4 miljoen. Met elkaar kunnen we het verschil maken en dat willen we de komende jaren blijven doen.

Voor een betere, duurzame en rechtvaardige wereld: postcodeloterij.nl

Lees hier meer over We komen ook op plekken zonder postcode. ›