We komen ook op plekken zonder postcode


In West Afrika bijvoorbeeld. Hier kunnen Europese trekvogels weer veilig overwinteren. Dankzij het project ‘Living on the Edge’ van de Vogelbescherming wordt de natuur in de Sahel hersteld. Het project is mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Nationale Postcode Loterij.

Trekvogels die in de Sahel overwinteren krijgen te maken met veel problemen. Houtkap, overbegrazing en grootschalige landbouw leiden niet alleen tot moeilijke leefomstandigheden voor vogels, maar  ook voor de bevolking op het platteland. Door het verdwijnen van bomen en grassen verdroogt de bodem en worden insecten en zaden – voedsel voor vogels – steeds schaarser.

Living on the Edge

Vogelbescherming Nederland werkt met BirdLife Partnerorganisaties in Afrika en de lokale bevolking aan duurzamer gebruik van land, bomen en water. Dat doen zij in dertien gebieden, verspreid over vier landen: Senegal, Mauretanië, Burkina Faso en Nigeria. De Nationale Postcode Loterij steunt het project Living on the Edge met 2,9 miljoen euro.

Bomen tegen droogte

Er zijn al veel concrete resultaten geboekt: zo worden in Burkina Faso oogstresten verzameld als alternatief veevoer in plaats van takken en bomen. In Mauretanië worden minder bomen gekapt, omdat nieuw opgezette imkerijen, kippenhouderijen en groentetuinen alternatieve inkomstenbronnen vormen. In Nigeria werd acaciabos hersteld en eendenkwekerijen opgezet als alternatief voor jacht.

Samen maken we het verschil

Dankzij de deelnemers groeide een Nederlands initiatief uit tot de op één na grootste private donor in de wereld. In totaal schonken de Postcode Loterijen al meer dan 6 miljard euro aan goede doelen. Met elkaar kunnen we het verschil maken en dat willen we dat de komende jaren blijven doen.

Voor een betere, duurzame en rechtvaardige wereld: Postcode Loterij

Steun onze goede doelen en speel mee ›

Lees hier meer over We komen ook op plekken zonder postcode.›

 


Het project in beeld