We komen ook op plekken zonder postcode.

Hannan woont in Darfur. Ondanks de aanhoudende conflicten in deze Soedanese regio is haar leven gelukkig een stuk veiliger geworden. Want dankzij het World Food Programme heeft zij nu een energiezuinig kooktoestel die ze stookt op briketten gemaakt uit afval. Ze hoeft nu geen lange, gevaarlijke tochten te ondernemen op zoek naar brandhout. Het World Food Programme helpt ook in Darfur. Met praktische oplossingen voor Hannan en miljoenen andere Soedanese vrouwen.

Darfur, een uitgestrekte regio in Soedan, wordt al jaren verscheurd door een strijd tussen de overheid en verschillende rebbelengroepen waaronder gewapende milities. Dit heeft tot nu toe minstens 300.000 mensen het leven gekost en 2 miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Meer dan de helft van de mensen die voedselassistentie ontvangen in Darfur zijn vrouw. Vrouwen zijn van oudsher verantwoordelijk voor het eten en daardoor extra kwetsbaar.

Om te kunnen koken hebben de vrouwen brandhout nodig. Vanwege de enorme droogte in het gebied is brandhout schaars en moeten zij verre afstanden afleggen in onveilige gebieden om het hout bij elkaar te sprokkelen.

Daarnaast is het urenlang koken op open vuur schadelijk vanwege het inademen van de rook. Koken is in Darfur dan ook een gevaarlijk en tijdrovend proces.

SAFE programma

Het SAFE (Safe Access to Fuel and Energy) programma van het World Food Programme biedt vrouwen in Darfur simpele, praktische oplossingen. Zo leren zij om zelf energiezuinige kooktoestellen te maken én briketten te produceren uit afval. Dit zorgt ervoor dat vrouwen minder lang en ver hout hoeven te zoeken. Naast het bereiden van eten kunnen zij ook geld verdienen met de verkoop van deze briketten en kooktoestellen.

Ook krijgen de vrouwen trainingen waar ze leren hoe ze andere gewassen kunnen verbouwen. Daarnaast is het aanleggen van gemeenschapsbossen om hun vaak al kwetsbare mileu te beschemern ook erg belangrijk. Het installeren van kooktoestellen op scholen om schoolmaaltijden veiliger en goedkoper te kunnen verzorgen helpen de gevaren van het gebrek aan brandhout te adresseren.

Miljoenen mensen bereiken

Sinds de start van het SAFE programma in 2009 hielp het World Food Programme meer dan 2,8 miljoen mensen met het bereiden van veilig maaltijden. Er zijn 442.061 energiezuinige kooktoestellen verstrekt, 2.732 trainingen gegeven en 189 trainers opgeleid in Darfur alleen. Met steun van de Nationale Postcode Loterij kan het SAFE programma in Darfur worden uitgebreid om nog eens 2,7 miljoen mensen te bereiken.

Samen het verschil maken

Het World Food Programme ontving sinds 2004 een bijdrage van € 16,5 miljoen. Deelnemers van de Postcode Loterij: bedankt! Dankzij u kunnen wij het World Food Programme en 91 andere organisaties financieel ondersteunen. En dankzij u groeide dit Nederlandse loterij-initiatief uit tot de grootste fondsenwerver ter wereld – er werd al ruim 6,5 miljard euro aan goede doelen geschonken. Samen voor een betere wereld: postcodeloterij.nl

Steun onze goede doelen en speel mee ›

Lees hier meer over We komen ook op plekken zonder postcode.›