Wilt u een maatje worden?

Stel, je spreekt de Nederlandse taal niet, maar je moet wel een energieleverancier regelen. Of je zit in de schulden en je weet niet hoe je je administratie op orde moet krijgen. Of misschien zit je vaak alleen thuis en ontmoet je eigenlijk niemand meer.  In zulke gevallen is een maatje een uitkomst. Maatjes zijn vrijwilligers die iemand gedurende langere tijd een steuntje in de rug bieden. Dat kan zijn om diegene te helpen bij het leren van nieuwe vaardigheden, het opdoen van nieuwe kennis of door het bieden van sociaal contact. Het Oranje Fonds ondersteunt met het programma ‘De Beste Maatjes’ honderden organisaties in het land die bemiddelen tussen de maatjes en de deelnemers.

Aagje is SchuldHulpMaatje van Riet - Het Oranje Fonds
Aagje is SchuldHulpMaatje van Riet - Het Oranje Fonds

Afgelopen maand stond het Oranje Fonds in het teken van het werven van nieuwe maatjes. Door een extra bijdrage uit het Postcode Loterij Vrijwilligers Fonds kan het Oranje Fonds de komende drie jaar opnieuw campagne voeren. Riet heeft in Aagje al een maatje gevonden. Lees hier wat zij voor haar betekent.  

De knop ging om

Aagje is SchuldHulpMaatje van Riet. Samen houden ze haar financiën op orde. Inmiddels is de band tussen hen versterkt en is hun maatjesverhouding veranderd in vriendschap.  “Ik doe alleen vrijwilligerswerk waarvan ik vind dat het belangrijk is en dat ik leuk vind. Je moet bereid zijn om een andere wereld te leren kennen, want als maatje stap je even uit je eigen wereld in een andere werkelijkheid. Heel fascinerend.”

In 2010 verhuist Aagje naar Papendrecht, waar haar dochter al woont. ‘In mijn nieuwe woonplaats wilde ik graag iets doen, mijzelf nuttig maken. Mijn oog viel op een advertentie waarin SchuldHulpMaatjes werden gezocht. Deze maatjes helpen cliënten in de schuldsanering . Samen stel je orde op zaken in de financiële administratie. Hoewel ik zelf weet hoe het is om met weinig te moeten rondkomen, was dit voor mij totaal nieuw terrein.
Na een intensieve training maakte ik kennis met mijn eerste cliënt: Riet. Het eerste wat ze zegt, is: ‘Daar staat het.’ Ik volgde haar vinger en zag een hoge stapel ongeopende rekeningen. Riet heeft diabetes, zit in een rolstoel en is volledig afgekeurd. Na haar scheiding verhuisde ze met haar zwakbegaafde volwassen zoon naar een huurflat. De schulden die ze meeneemt, worden hoger omdat ze op afbetaling spullen koopt om haar huis in te richten. De rekeningen stapelen zich op en Riet komt in de schuldsanering terecht. Wanneer ik haar na de kennismaking bezoek blijkt ze de rekeningen al te hebben geopend en de enveloppen weggegooid. Alles lag op keurige stapeltjes. Blijkbaar zorgde mijn komst er bij haar al direct voor dat de knop om ging. Ze pakte zelfs de telefoon om instanties te bellen.’

Zelf maatje worden?

Er zijn veel, en allerlei soorten, maatjes nodig. Kijk op www.ikwordmaatje.nl voor initiatieven bij u in de buurt. 

Steun van de Postcode Loterij

Sinds 2006 ontvangt het Oranje Fonds jaarlijks een bijdrage van de Postcode Loterij. Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Jaarlijks besteedt het Oranje Fonds ongeveer 28 miljoen euro aan ruim 7.000 sociale initiatieven in het hele Koninkrijk. Het Oranje Fonds bevordert betrokkenheid in de samenleving. Maatjes- en mentorinitiatieven zijn daarvan een prachtig voorbeeld. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.