Winston bezoekt gevluchte Syriërs in Jordanië

Op dit moment zijn ruim 4 miljoen Syriërs hun land ontvlucht. En binnen Syrië zijn nog eens 7,6 miljoen inwoners ontheemd. Bij elkaar is dat de helft van de hele bevolking. Het grootste aantal mensen dat Syrië ontvlucht is wordt opgevangen in de buurlanden Libanon, Turkije en Jordanië. In Jordanië wonen op dit moment zo’n 630.000 Syrische vluchtelingen. 80% van de Syriërs krijgt een woonplek toegewezen in de hoofdstad Amman. De rest is verdeeld over twee gigantische vluchtelingenkampen, ‘Azraq’ en ‘Zaatari’.

Kanjers van Goud

De 36-jarige Susan werkt voor de UNHCR in vluchtelingenkamp ‘Azraq’ en probeert deze ontheemde mensen een waardig bestaan te geven. Voor het tv-programma ‘Kanjers van Goud’ leidde Susan Winston rond in het vluchtelingenkamp en laat hem zien hoe zij en haar collega’s de sociale samenhang in het kamp proberen te versterken. Ze nemen een kijkje in het gemeenschapshuis, de school, het sportveld en de enige supermarkt op het terrein. Ook maakte Winston kennis met gezinnen die in het kamp wonen en verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal en laten weten hoe ze (over)leven in het kamp, maar ook over hun ijzersterke vertrouwen in de toekomst.

Samen voor het beschermen van vluchtelingen wereldwijd

UNHCR werd in 1951 opgericht met als doel oplossingen te vinden voor de problematiek van de vluchtelingen, asielzoekers en staatlozen wereldwijd. De organisatie is voornamelijk bekend door haar grote humanitaire operaties ten tijde van oorlog. UNHCR wordt sinds 2002 gesteund door de Postcode Loterij. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kan UNHCR vluchtelingen blijven helpen.