World Press Photo 12 tentoonstelling gaat 20 april van start

Amsterdam, 27 maart 2012. De World Press Photo 2012 tentoonstelling is van 20 april tot en met 17 juni te bezichtigen in De Oude Kerk in Amsterdam. In de expositie zijn de winnende beelden te zien van de jaarlijkse World Press Photo wedstrijd voor fotojournalisten. De tentoonstelling is na Amsterdam wereldwijd in een honderdtal steden te bezichtigen. Nieuw dit jaar is de Exhibition app, die bezoekers extra achtergrondinformatie biedt over alle tentoongestelde foto’s.

De winnaar van de World Press Photo van het Jaar 2011 is de Spanjaard Samuel Aranda. Hij werd bekroond voor een foto van een vrouw met haar gewonde zoon in de armen, in een moskee die tijdelijk als veldhospitaal gebruikt werd. Aranda nam de foto in opdracht van The New York Times op 15 oktober 2011 in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, tijdens de onlusten tegen de heerschappij van president Ali Abdullah Saleh.

De World Press Photo tentoonstelling bevat de foto’s van de 56 prijswinnaars, onder wie dit jaar vijf Nederlanders. Er zijn negen verschillende categorieën te onderscheiden: Hard nieuws, Reportage, Mensen in het nieuws, Sport, Hedendaagse kwesties, Dagelijks leven, Portretten, Kunst & Entertainment en Natuur. Naast de winnende foto's is er tevens achtergrondinformatie over de winnende foto's te lezen en zijn er interviews met de fotografen te bezichtigen.

Dit jaar krijgt de World Press Photo tentoonstelling een extra dimensie dankzij de nieuwe Exhibition app. Via deze applicatie wordt het voor bezoekers mogelijk om uitgebreide informatie over alle tentoongestelde beelden of de fotografen op te vragen, inclusief video-interviews. Bovendien kunnen gebruikers hun favoriete beelden via social media delen met vrienden. De applicatie is beschikbaar voor Android en iPhone en kost slechts €0,99. Ga naar www.worldpressphoto.org/app voor het downloaden van de applicatie en scan tijdens de tentoonstelling de desbetreffende QR codes.

Er worden op aanvraag ook weer rondleidingen gegeven voor groepen in het Nederlands en Engels. Het 2012 jaarboek met de winnende foto’s is in zeven talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Russisch en Italiaans) verkrijgbaar bij de balie van de Oude Kerk, via de website van World Press Photo en bij diverse boekhandels.

Bezoekersinformatie

- Periode: 20 april t/m 17 juni 2012
- Locatie: De Oude Kerk, Oudekerksplein, Amsterdam
- Openingstijden: maandag t/m zaterdag, van 10.30 uur tot 17.30 uur, zondag van 13.00 uur tot 17.30 uur. Koninginnedag gesloten.
- Toegangsprijzen: €8,00 (volwassenen) en €6,00 (kinderen t/m 12 jaar, 65+, Stadspas, CJP en studentenkaart). Voor I Amsterdam Card- en Museumkaarthouders €3,00. Cultuurkaarten worden geaccepteerd.
- Rondleidingen in het Engels of Nederlands op aanvraag: van maandag t/m vrijdag van 10.30 uur tot 16.00 uur en in het weekend van 13.00 uur tot 16.00 uur. Voor reserveringen en meer informatie: exhibitions@worldpressphoto.org
- De Exhibition app kunt u vanaf 19 april 2012 downloaden via: www.worldpressphoto.org/app
- Na 17 juni zal de tentoonstelling wereldwijd nog een honderdtal andere locaties aandoen, waaronder in Nederland ook Eindhoven en Naarden. Kijk voor meer informatie op: www.worldpressphoto.org/events.

World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij en wordt wereldwijd gesponsord door Canon. De tentoonstelling in Amsterdam wordt gesponsord door Delta Lloyd.