World Press Photo tentoonstelling vanaf 26 april te bezichtigen in Amsterdamse Oude Kerk

De World Press Photo 2013 tentoonstelling is van 26 april tot en met 23 juni te bezichtigen in de Oude Kerk in Amsterdam. In de expositie zijn de winnende beelden te zien van de jaarlijkse World Press Photo wedstrijd voor fotojournalisten. Na de wereldpremière in Amsterdam, reist de tentoonstelling de wereld rond en doet zij een honderdtal steden aan.

Ter gelegenheid van het Nederland-Ruslandjaar presenteert Russ Press Photo dit jaar eveneens ‘Russische Grand Prix’, alle Russische World Press Photo winnaars sinds 1955. Deze aparte expositie loopt gelijktijdig met de World Press Photo tentoonstelling en is inbegrepen in de toegangsprijs.

World Press Photo tentoonstelling
De Zweedse fotograaf Paul Hansen werd uitgeroepen tot de winnaar van de World Press Photo van het Jaar 2012. Op de bekroonde foto staan mannen die op weg zijn naar de begrafenis van twee jongetjes. De twee jaar oude Suhaib Hijazi en zijn oudere broer Muhammad werden gedood bij een Israëlische raketaanval die hun woning vernietigde. Hun vader Fouad kwam eveneens om het leven en hun moeder werd zwaargewond verzorgd in het ziekenhuis.

De World Press Photo expositie bevat de foto’s van de 54 prijswinnaars, onder wie dit jaar ook de Nederlandse Ananda van der Pluijm. De bezoeker (her)ontdekt ook dit jaar kleine en grote verhalen, ontroerende en sterke beelden die 2012 weerspiegelen in de categorieën Algemeen nieuws, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Dagelijks leven, Portretten, Natuur en Sport.

Er worden op aanvraag rondleidingen gegeven voor groepen in het Nederlands en Engels. Het 2013 jaarboek met de winnende foto’s is in zes talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans) verkrijgbaar bij de balie van de Oude Kerk, via de website van World Press Photo en bij diverse boekhandels.

Bezoekersinformatie
• Periode: 26 april t/m 23 juni 2013
• Locatie: De Oude Kerk, Oudekerksplein, Amsterdam
• Openingstijden: maandag t/m zaterdag, van 10.30 uur tot 17.30 uur, zondag van 13.00 uur tot 17.30 uur. Koninginnedag gesloten.
• Toegangsprijzen: €8,00 (volwassenen) en €6,00 (kinderen t/m 12 jaar, 65+, Stadspas, CJP en studentenkaart). Cultuurkaartacceptant. Voor I Amsterdam Card- en Museumkaarthouders €3,00. Met uw ticket heeft u toegang tot de World Press Photo tentoonstelling en de ‘Russische Grand Prix’ tentoonstelling.
• Rondleidingen World Press Photo tentoonstelling, in het Engels of Nederland, op aanvraag: van maandag t/m zaterdag van 10.30 uur tot 16.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Voor reserveringen en meer informatie: exhibitions@worldpressphoto.org

Na 23 juni zal de tentoonstelling wereldwijd nog een honderdtal andere locaties aandoen, waaronder in Nederland ook Eindhoven, Maastricht en Naarden. Kijk voor meer informatie op: www.worldpressphoto.org/events.