Zeldzame steuren uitgezet in de Rijn

Het Wereld Natuur Fonds (WNF), ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland hebben op 10 juni opnieuw tientallen jonge steuren uitgezet in de Rijn bij Spijk. De terugkeer van deze zeldzame trekvis, is een mijlpaal voor het herstel van de deltanatuur. De uitzetting is onderdeel van het Droomfonds ‘Natuurherstel Haringvliet’ waarin een coalitie van zes organisaties ruim baan maakt voor deltanatuur, trekvogels en -vissen met steun van de Postcode Loterij.

Fotocredits: Twan Teunissen - ARK Natuurontwikkeling
Fotocredits: Twan Teunissen - ARK Natuurontwikkeling

De Europese Atlantische steur is de grootste vis die thuishoort in onze rivieren. In 2012 keerde de steur voor het eerst terug in de Nederlandse rivieren na meer dan 50 jaar afwezigheid. 47 steuren werden in mei van dat jaar losgelaten in de Nieuwe Maas bij Rotterdam en in de Waal bij Nijmegen. Deze steuren zijn naar zee gezwommen en de verwachting is dat zij pas over een jaar of drie uit zee terugkeren om te paaien.

Fotocredits: Karsten Reiniers - ARK Natuurontwikkeling
Fotocredits: Karsten Reiniers - ARK Natuurontwikkeling

Onderzoek
De steuren die afgelopen week zijn uitgezet hebben een zender gekregen waarmee waardevolle informatie wordt verzameld over de route die de vissen volgen. Daardoor wordt er meer bekend over waar en hoe ze opgroeien tot volwassen steuren van soms wel 3,5 meter lang.

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij
Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ontvingen WNF, Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Vogelbescherming Nederland, Sportvisserij Nederland en Staatsbosbeheer uit het Droomfonds een bedrag van 13,5 miljoen euro voor het project ‘Natuurherstel Haringvliet'. De uitzetting van de steuren is daar onderdeel van.

Op de website www.steureninnederland.nl staat meer informatie over de steur en het steurenproject.