Zomer! Trek er op uit in eigen land

Natuurgebied Takkenhoogte: paradijs voor mens en dier

Fotocredits: Dick Mooi

Voor het vakantiegevoel hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld te reizen. In onze eigen twaalf provinciale Landschappen barst het van de prachtige natuurgebieden. Een daarvan is Takkenhoogte, een relatief nieuw gebied in het Reestdal, onderdeel van Het Drentse Landschap. Met steun van de Postcode Loterij stelt De12Lanschappen natuurgebieden veilig voor nu en voor later.

Tientallen vogelsoorten zingen bij zonsopkomst het hoogste lied. De aanblik van natuurgebied Takkenhoogte in de ochtendnevel is adembenemend. In ruim 20 jaar is Takkenhoogte in het Drentse Reestdal omgevormd tot een prachtig en veelzijdig natuurgebied. Er zijn bijzondere plantensoorten te vinden zoals de Kleine Zonnedauw en de Grote Wolfsklauw.

Kijkheuvel

Dankzij de aanleg van een kijkheuvel kan je genieten van een prachtig uitzicht over Takkenhoogte. Je ziet runderen verkoeling zoeken in het water. Op de eilandjes wanen broedvogels zich in kleine paradijsjes. In de plassen vertoeven ganzen en tal van eendensoorten. Op de kijkheuvel sta je op gelijke hoogte met de vogels. Zwartkoppen, Tuinfluiters en Grasmussen zingen er uitbundig hun lied.

Knalgele zangvogel

Een bezoek aan Takkenhoogte is speciaal de moeite waard voor de Wielewaal. Nergens anders in Nederland is de kans zo groot om deze knalgele zangvogel te horen zingen. Het vraagt veel geduld om hem te zien, maar de beloning is des te groter als je plots een hele familie Wielewalen boven de hei ziet vliegen. De ouders leren hun kroost insecten vangen. Een schitterend schouwspel. Indrukwekkender dan de mooiste natuurfilm!

Fotocredits: Harry Cock

Er op uit!

Nieuwsgierig geworden naar natuurgebied Takkenhoogte? Op de website van het Drentse Landschap ziet u hoe u het natuurgebied kunt bereiken.

Bezoekt u liever een natuurgebied dichter bij u in de buurt? Kijk dan eens op de activiteitenkalender van de provinciale Landschappen, voor bijvoorbeeld de vele excursies die in de gebieden worden georganiseerd.

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ontvangt De12Landschappen al sinds 1996 een jaarlijkse bijdrage om natuurgebieden in Nederland veilig te stellen. Deze bijdrage wordt verdeeld over de twaalf provinciale Landschappen, waaronder het Drents Landschap. Hiermee ontwikkelen de provincies bijzondere projecten zoals de totstandkoming van natuurbied Takkenhoogte.