2,5 miljoen Nederlanders brengen 270 miljoen euro bij elkaar

Amsterdam, 9 februari 2011 – De Nationale Postcode Loterij keert dit jaar een recordbedrag van 270 miljoen euro uit aan 83 goededoelenorganisaties. Dat maakte de grootste goededoelenloterij van Nederland bekend tijdens haar jaarlijkse Goed Geld Gala in museum Singer Laren. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden was als speciale gast aanwezig op het Goed Geld Gala en sprak de aanwezige goede doelen toe over het belang van hun werk.

Door mee te spelen met de Postcode Loterij doneren 2,5 miljoen Nederlanders rechtstreeks aan goede doelen. Van de loterijopbrengsten gaat namelijk vijftig procent naar goededoelenorganisaties op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Door de groei van de Postcode Loterij in 2010 is het dit jaar mogelijk om meer goededoelenorganisaties te steunen en extra bijdragen uit te keren aan de huidige meerjarige begunstigden.

Honorering ‘droomprojecten’

Een grote verrassing op het Goed Geld Gala was er voor de organisaties STOP AIDS NOW! en Stichting DOEN & De Natuur- en Milieufederaties. Zij ontvangen een bijdrage van meerdere miljoenen uit het Droomfonds van de Postcode Loterij, dat goedendoelenorganisaties de mogelijkheid geeft een innovatief en baanbrekend project te realiseren.

Doorbraak in aidsbestrijding

De droom van STOP AIDS NOW! is om aids volledig uit te roeien. Vooraanstaande wetenschappers stellen dat “als bijna alle mensen op hiv gescreend en behandeld worden, na vijf jaar de overdracht van het virus bijna is gestopt en de epidemie binnen veertig jaar uitgeroeid is.” STOP AIDS NOW! ontvangt 8,8 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcode Loterij en financiert daarmee een project in Swaziland waarbij deze theorie in de praktijk wordt gebracht. STOP AIDS NOW! gaat op grote schaal de bevolking van Swaziland op hiv testen en aidsremmers inzetten als preventiemiddel tegen verspreiding van de ziekte. Als dit project slaagt, betekent dit een doorbraak in de bestrijding van aids.

Oprichting energiebedrijf ‘We Generate’

Stichting DOEN & De Natuur- en Milieufederaties richten met de steun van 13,5 miljoen euro uit het Droomfonds het energiebedrijf van de toekomst op: ‘We Generate’ wordt het eerste energiebedrijf dat het voor de klant mogelijk maakt zelf groene energie op te wekken en energie te besparen.

Financiële bijdragen voor bestaande en nieuwe begunstigden

Naast de honorering van de twee ‘droomprojecten’ kunnen acht nieuwe goededoelenorganisaties dit jaar een meerjarige financiële bijdrage tegemoet zien, onder hen Right2Play, Wilde Ganzen en The Elders. Daarnaast hebben zes organisaties een eenmalige bijdrage ontvangen, onder hen Vereniging Kust en Zee met het project ‘Schone Noordzee’.


Twaalf bestaande begunstigden ontvingen een extra bijdrage voor een project, waaronder een Missing Child Alert in India, Nepal en Bangladesh van Plan Nederland. De exacte verdeling van de gelden onder goededoelenorganisaties en een beschrijving van de toewijzingen is te lezen in het document ‘Toewijzingen Nationale Postcode Loterij 2010’.

-EINDE PERSBERICHT –

Fotobijschriften

De hoge resolutie foto’s (hier te downloaden) zijn voor publicitaire doeleinden te gebruiken:

Foto 1: 8,8 miljoen euro voor ‘Droomproject’ STOP AIDS NOW!
Ontroering tijdens het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij. Louise van Deth, directeur van STOP AIDS NOW!, (met cheque) heeft zojuist gehoord dat de organisatie 8,8 miljoen euro ontvangt voor hun ‘Droomproject’. Met dit bedrag uit het ‘Droomfonds’ van de Postcode Loterij is het mogelijk in Swaziland op grote schaal aidsremmers in te zetten als preventiemiddel. Het Goed Geld Gala is het jaarlijkse evenement waarop de loterij bekend maakt welke goede doelen welk bedrag tegemoet kunnen zien uit de loterijopbrengsten. Een deel van dat geld is bestemd voor het ‘Droomfonds’. Ook de Stichting DOEN & De Natuur- en Milieufederaties ontvangen een bedrag uit dit fonds: 13,5 miljoen euro.

Bij plaatsing foto vermelding credits fotograaf Fred Ernst.

Foto 2: Prinses Máxima geeft acte de présence op Goed Geld Gala
Prinses Máxima was een van de aanwezigen tijdens het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij. Ze hield een toespraak tijdens dit jaarlijkse evenement waarop de Nationale Postcode Loterij bekend maakt welke goede doelen welk bedrag tegemoet kunnen zien uit de loterijopbrengsten van 2010. Dit is een recordbedrag van 270 miljoen euro. Het totaalbedrag dat de Nationale Postcode Loterij in haar 21-jarig bestaan heeft uitgekeerd, doorbreekt daarmee de grens van 3 miljard euro.

Bij plaatsing foto vermelding credits fotograaf Fred Ernst.