28 BN'ers figureren in levend schilderij De Nachtwacht

Topfotografe Patricia Steur vereeuwigt 28 bekende ambassadeurs goede doelen in Rijksmuseum

Nachtwacht

Amsterdam, 2 februari 2012 – De Nachtwacht komt letterlijk tot leven als 28 BN’ers figureren in een levend schilderij van het wereldberoemde meesterwerk van Rembrandt van Rijn. Onder leiding van topfotografe Patricia Steur herscheppen de 28 ambassadeurs van diverse goede doelen dit meesterwerk van onschatbare waarde. Een bijzonder gebaar dat de grote betekenis uitdrukt die de Goede Doelen Loterijen (Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) hebben voor organisaties op het gebied van mens, natuur, gezondheid, welzijn en cultureel erfgoed.

Fotografe Patricia Steur over het fotomoment: "Ik vind het heel speciaal om zo’n grote groep Bekende Nederlanders vast te leggen in een levend schilderij. Al weken ben ik bezig met de voorbereidingen en de opstelling, het wordt een 'flirt' met De Nachtwacht in plaats van een levensechte nabootsing. Maar spectaculair wordt het zeker!"

Het fotomoment vindt plaats in het nog niet geopende deel van het Rijksmuseum waar het beroemde schilderwerk volgend jaar weer komt te hangen. Na een grote verbouwing gaat het museum in het voorjaar van 2013 weer open voor publiek.

Namen aanwezige ambassadeurs: Richard Krajicek, Irene Moors, Michael Boogerd, Raemon Sluiter, Loes Luca, Christophe Haddad, Joris Lutz, Boris Dittrich, Giovanca Ostiana, Bennie Jolink, Anita Witzier, Jaap Jongbloed, Erica Terpstra, Edwin van der Sar, Lucille Werner, Nance Coolen, Peter Faber, Nikkie Plessen, Sipke Jan Bousema, Daniël Boissevain, Ruth Jacott, Jan Douwe Kroeske, Quinty Trustfull, Gaston Starreveld, Caroline Tensen, Harmen Siezen, Lauren Verster en Albert Verlinde.

Goed Geld Gala

Na het fotomoment vindt het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij plaats. Tijdens dit jaarlijkse evenement keert de loterij wederom een record geldbedrag uit aan goede doelen. Vorig jaar bedroeg het te verdelen bedrag ruim 270 miljoen euro, wat ten goede kwam aan meer dan 80 goededoelenorganisaties. Van ieder lot gaat 50% naar goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Tijdens het Goed Geld Gala horen de goededoelenorganisaties welk bedragen zij tegemoet kunnen zien. Ook maakt de Postcode Loterij bekend welk nieuw, moedig en baanbrekend goededoelenproject een miljoenenbedrag uitgekeerd krijgt uit het Droomfonds.

Bijzondere sprekers

Ongeveer 250 directeuren en voorzitters van goededoelenorganisaties wonen het Goed Geld Gala bij. Tijdens het Goed Geld Gala zijn er twee bijzondere gastsprekers. Laurentien van Oranje houdt als Fellow bij de European Climate Foundation een toespraak over de kracht van het anders denken. De andere spreker is Stephen Lewis. Hij is nauw betrokken bij het Postcode Loterij Droomfonds dat STOP AIDS NOW! vorig jaar kreeg om op grote schaal de bevolking van Swaziland op hiv te testen en om aidsremmers in te zetten als preventiemiddel tegen verspreiding van de ziekte. Stephen Lewis is medeoprichter en mededirecteur van AIDS-Free World en was ruim twintig jaar werkzaam voor de Verenigde Naties.


Het Goed Geld Gala kan op 9 februari van 16.00-18.00 uur live worden gevolgd via een video streaming op www.postcodeloterij.nl.