Amnesty International: Laat de Arabische Lente geen illusie worden

Op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, voert Amnesty International actie voor de mensenrechten in Egypte. Massale protesten in Egypte maakten begin dit jaar een einde aan dertig jaar repressie door president Hosni Mubarak. Er is echter weinig veranderd.

De Egyptenaren verdienen een land zonder noodtoestand

Onderdrukking

Mubarak gebruikte jarenlang de noodtoestand om het Egyptische volk te onderdrukken. De Militaire Raad beloofde om de noodtoestand op te heffen, maar hij is alleen maar verder uitgebreid. Willekeurige arrestaties gaan door en sinds februari zijn ruim twaalfduizend mensen veroordeeld door militaire rechtbanken in oneerlijke processen. Mensen die de machthebbers bekritiseren of uitdagen, zoals betogers, journalisten, bloggers en stakers, worden zonder mededogen aangepakt.

Maikel Nabil Sanad

De 26-jarige Egyptische rechtenstudent Maikel Nabil Sanad schreef een kritisch blog over het gewelddadige optreden van militairen tegen vreedzame demonstranten op het Tahrirplein. Ook schreef hij over de marteling die hij onderging. Op 28 maart werd hij opgepakt in zijn huis in Caïro. Een militaire rechtbank veroordeelde hem voor 'belediging van het leger' en 'het verspreiden van leugens'. Hij kreeg drie jaar cel. Amnesty beschouwt hem als gewetensgevangene. Hij moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

Actie voor Egypte

Amnesty International wil dat de noodtoestand in Egypte wordt opgeheven. Op 10 december voert Amnesty in het hele land actie: door handtekeningen te verzamelen onder een petitie gericht aan de Egyptische autoriteiten. Ook u kunt in actie komen! Laat de Arabische Lente geen illusie worden en ga naar www.amnesty.nl/arabischelente.