Clinton selecteert baanbrekend Nederlands aidsexperiment

Amsterdam, 22 september 2011- Het Clinton Global Initiative (CGI) heeft het project van STOP AIDS NOW! en de Nationale Postcode Loterij in Swaziland geselecteerd als voorbeeld van hoe je kunt zorgen voor een doorbraak in de strijd tegen aids. Voor het eerst in de geschiedenis wordt een hele bevolking getest en krijgen mensen met hiv virusremmers om te voorkomen dat hun virus wordt doorgegeven.

‘Droomfonds-project’ gepresenteerd op prestigieuze CGI-bijeenkomst in New York
‘Droomfonds-project’ gepresenteerd op prestigieuze CGI-bijeenkomst in New York

CGI is de jaarlijkse bijeenkomst van voormalig president Bill Clinton, dit jaar van 20 tot en met 22 september in New York. Doel is invloedrijke personen bij elkaar te brengen en ze te inspireren om met creatieve oplossingen te komen voor de belangrijkste wereldproblemen. Deelnemers aan de driedaagse bijeenkomst zijn onder meer: de huidige president van de Verenigde Staten Barack Obama en zijn minister van Buitenlandse zaken Hillary Clinton, Sting en zijn vrouw Trudie Styler, Tony Blair, Prinses Mabel van Oranje en topmensen uit het internationale bedrijfsleven.

Het Nederlandse hiv- en aidsproject in Swaziland

Deze zomer is een start gemaakt met een belangrijk experiment in Swaziland om levens te redden. In een samenwerking tussen de Nederlandse organisatie STOP AIDS NOW!, the Clinton Health Access Initiative en de regering van Swaziland worden de komende jaren vrijwel alle inwoners in dit land op hiv getest. Als mensen positief testen, dan krijgen ze eerder hiv-remmers voorgeschreven. Dat vergroot allereerst de kans op een lang en redelijk gezond leven. Bovendien hebben mensen die behandeld worden minder virus in hun bloed. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat het virus zich dan verspreidt, met 96% afneemt. Behandeling is dus tegelijk preventie. Aan het eind van 2014 moet 90% van de mensen in Swaziland die een hiv-behandeling nodig heeft, die ook krijgen. De verwachting is dat hierdoor het aantal nieuwe infecties met 50% daalt. Swaziland heeft op dit moment het hoogste percentage mensen met hiv ter wereld: een op de vier mensen leeft met het virus.

Belangrijk pilotproject

Het project in Swaziland is mogelijk dankzij een financiering van 8,8 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Dit Droomfonds is bedoeld om nieuwe, moedige en baanbrekende initiatieven mogelijk te maken. Het Clinton Global Initiative heeft als belangrijkste ‘denk-en-doetank’ ter wereld ingezien hoe belangrijk deze pilot is en wil deze graag presenteren op de conferentie in New York.

Bill Clinton over het Droomfonds-project:

"The world needs a bold, innovative approach to halt the spread of HIV. We know the AIDS epidemic won’t end with the treatment and prevention options we have now. It will only end when we stop new infections and no one dies before their time. Together with the Postcode Lottery and STOP AIDS NOW! we took on the challenge to do just that. This is a unique project, that has the potential to transform the international community’s approach and ability to break the back of the AIDS epidemic. This could, quite literally, change the world."