College van toezicht op de kansspelen in de fout

Amsterdam, 8 juli 2010 – Het College van toezicht op de kansspelen is ernstig in verlegenheid gebracht door een opeenstapeling van fouten in haar jaarverslag. Deelnemers van de Goede Doelen Loterijen hebben veel meer prijzen ontvangen dan wordt gesuggereerd. Ook de overige cijfers in het jaarverslag rammelen.

Fout van 17 miljoen

In het jaarverslag zit het College van toezicht op de kansspelen er herhaaldelijk miljoenen naast. Bij de Goede Doelen Loterijen is maar liefst 17 miljoen van het prijzengeld verdwenen. Bij De Lotto vergist het College zich een slordige 14 miljoen en is zij een hele loterij vergeten in het overzicht.

College geeft verkeerde indruk

De Goede Doelen Loterijen geven prijzen en cadeaus aan hun deelnemers. Zo ontvingen in 2009 alle 2,4 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij een led-lamp ter waarde van 25.99 euro. Het College ziet deze cadeaus nu als organisatiekosten. Hierdoor lijkt het prijzengeld veel te laag, nog afgezien van de 17 miljoen prijzengeld die uit hun tabel verdwenen is.

Bij de Goede Doelen Loterijen begrijpt men niet dat het College een cadeau aan de deelnemers, zoals de gewaardeerde led-lamp, als organisatiekosten ziet. “Moeten we die duizenden fietsen die onze deelnemers als prijs krijgen nu ook als kosten zien?”, aldus een woordvoerder van de Goede Doelen Loterijen.