De Dierenbeschermer van het Jaar 2011 is verkozen

Theo van Hemert, Chris Wanders en Freddy Nas uit Heerlen zijn tot Dierenbeschermer van het Jaar verkozen. Ze ontvingen deze publieksprijs omdat ze dit voorjaar wekenlang hun tentje opsloegen in de buurt van een broedende zwaan. Dierenbeulen hadden het mannetje van een zwanenkoppel met stokken gedood, waardoor het vrouwtje onbeschermd haar eieren uit moest broeden. Vijf weken lang, 24 uur per dag, waakten Theo, Chris en Freddy bij de zwaan, totdat haar eieren uitkwamen.

Logo Dierenbescherming

Naast de titel Dierenbeschermer van het Jaar, maakte de Dierenbescherming aan de vooravond van Werelddierendag ook de prijswinnaar in de categorie Jonge Dierenbeschermer van het Jaar bekend en ze reikte Lefprijzen in verschillende categorieën uit (voor mensen en organisatie die hun nek uitstaken voor dierenwelzijn).

Jonge Dierenbeschermer van het Jaar

De titel Jonge Dierenbeschermer van het Jaar ging naar Don Verkuil (10). Hij redde een jong eendje dat vast kwam te zitten in het prikkeldraad en verzorgde het dier in zijn schuur. Inmiddels zwemt de eend gezond en wel weer rond in een eendenvijver.

Lef in het Lab-prijs

Wetenschapper Merel Ritskes ontving de Lef in het Lab-prijs, omdat ze wereldwijd andere wetenschappers aanzet eerst systematisch literatuuronderzoek te doen voordat ze proefdieren inzetten. Zo kunnen nieuwe studies met minder proefdieren worden uitgevoerd.

Lef bij de Overheid

De gemeente Emmen kreeg de Lef bij de Overheid-prijs, omdat de gemeente zich op allerlei fronten inzet om het dierenwelzijn in de gemeente te verbeteren. Zo betaalt de gemeente drie weken de opvang en verzorging van zwerfdieren (in plaats van de wettelijke twee weken) en doet Emmen mee met de jaarlijkse chipactie voor huisdieren.

Lef in het Bedrijfsleven

In de categorie Lef in het Bedrijfsleven won La Place, omdat het de eerste restaurantketen is die producten met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming verkoopt.

Hier kunt u alle informatie over de overige genomineerden terugvinden: http://dierenbeschermervanhetjaar.dierenbescherming.nl/genomineerden

De Dierenbescherming ontvangt sinds 1996 een structurele financiële bijdrage van de Postcode Loterij. Tot nu toe heeft de Dierenbescherming dankzij alle deelnemers in totaal € 25,9 miljoen euro ontvangen.