De week van de Goed Geld Gala's

Deze week staat in het teken van de jaarlijkse Goed Geld Gala’s van de Goede Doelen Loterijen, waartoe de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij behoren. De helft van een lot van deze loterijen gaat naar goede doelen. Tijdens de Goed Geld Gala’s keren de loterijen een record geldbedrag uit aan goede doelen vanuit de loterijopbrengsten van het afgelopen jaar. Precies een jaar geleden verdeelden de Goede Doelen Loterijen een bedrag van 375 miljoen euro over ruim 170 goededoelenorganisaties.

De Goed Geld Gala’s van de drie loterijen vinden allen plaats in het Rijksmuseum in Amsterdam. De week start maandag 6 februari met het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, waar bekendgemaakt wordt welke culturele organisaties financiële steun ontvangen. Dinsdag 7 februari vindt het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij plaats. Hier horen organisaties op het gebied van zorg en welzijn op hoeveel geld zij kunnen rekenen. De Postcode Loterij, met 2,5 miljoen deelnemers de grootste loterij van de Goede Doelen Loterijen, sluit donderdag 9 februari de week af met de bekendmaking van de verdeling van de loterijopbrengsten over organisaties op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland.

Ongeveer 250 directeuren en voorzitters van goededoelenorganisaties zijn aanwezig bij de bijeenkomst van de Postcode Loterij. Er zijn twee bijzondere gastsprekers. Laurentien van Oranje houdt als Fellow bij de European Climate Foundation een toespraak over de kracht van het anders denken.

De andere spreker is Stephen Lewis. Hij is nauw betrokken bij het Postcode Loterij Droomfonds dat STOP AIDS NOW! vorig jaar kreeg om op grote schaal de bevolking van Swaziland op hiv te testen en om aidsremmers in te zetten als preventiemiddel tegen verspreiding van de ziekte. Stephen Lewis is medeoprichter en mededirecteur van AIDS-Free World en was ruim twintig jaar werkzaam voor de Verenigde Naties.

28 BN-ers figureren in levend schilderij De Nachtwacht

Voorafgaand aan het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij vindt er een bijzondere actie plaats. De Nachtwacht komt letterlijk tot leven als 28 BN-ers figureren in een levend schilderij van het wereldberoemde meesterwerk van Rembrandt van Rijn. Onder leiding van topfotografe Patricia Steur herscheppen de 28 ambassadeurs van diverse goede doelen dit meesterwerk van onschatbare waarde. Een bijzonder gebaar dat de grote betekenis uitdrukt die de Goede Doelen Loterijen hebben voor organisaties op het gebied van mens, natuur, gezondheid, welzijn en cultureel erfgoed.

Volg de Goed Geld Gala’s live

Via de homepage van de website van de Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij kunt u de Goed Geld Gala’s live volgen:

- BankGiro Loterij: maandag 6 februari, vanaf 17.30 uur
- VriendenLoterij: dinsdag 7 februari, vanaf 13.30 uur
- Postcode Loterij: donderdag 9 februari, vanaf 16.00 uur

Volg de Goed Geld Gala’s ook op Twitter via #goedgeldgala