Extra lot blijkt 2 ton waard

Heel Obdam valt in de prijzen bij uitreiking ZomerKanjer van 12,9 miljoen euro

Obdam stond de afgelopen week op zijn kop. In dit Noord-Hollandse dorp viel de Postcode Loterij ZomerKanjer van 12,9 miljoen euro. Iedere loterij-deelnemer in het plaatsje tussen Hoorn en Alkmaar viel daarom in de prijzen. Postcode Loterij-ambassadeur Caroline Tensen verraste de zeven winnaars van de grootste  prijzen thuis met cheques in glimmende enveloppen.

Jan en Monique uit Obdam krijgen hun ZomerKanjer-cheque uitgereikt. Foto: Roy Beusker Fotografie

De meeste buren wonnen bedragen van 962.868 euro. Jan (53 jaar) en Monique (49 jaar) zijn dolgelukkig met hun prijs van  673.880 euro. "Dit brengt heel veel dromen dichtbij."

Jan en Monique zijn de ouders van drie studerende zonen van 17, 20 en 23 jaar. Jan heeft een leidinggevende functie bij een technisch bedrijf, Monique is lerares bij de basisschool in het dorp. "We waren een tijdje gestopt met de Postcode Loterij", vertelt Monique. "Maar toen wonnen onze buren een leuk reisje naar Griekenland en dacht ik: laat ik toch maar weer een lot bestellen."’

Postcode Loterij Fiets
Het is niet de eerste keer dat Jan en Monique met hun buren een mooie prijs winnen in de Postcode Loterij. Afgelopen oktober viel de Fietsprijs ook al op hun postcode. Per lot was er één stalen ros. Omdat vrijwel alle buren in hun straat bij die trekking meerdere Postcode Loterij Fietsen wonnen, ontdekten Jan en Monique dat ze de enigen in de straat waren die met één lot speelden. Dus toch maar een extra lot bestellen?

Ze deed het. Nadat Monique dit voorjaar zag dat de Postcode Loterij heel veel BMW’s weggaf, bestelde ze dat tweede lot. "Onze oudste twee jongens hebben inmiddels hun rijbewijs. Ook onze jongste zoon is nu aan het lessen. Dus ik dacht: wat zou het leuk zijn als we voor onze jongens een auto zouden winnen. Dat gaf de doorslag. Sindsdien doen we mee met twee loten."

Gouden greep
Dat tweede lot bleek een gouden greep, toen afgelopen week de ZomerKanjer van 12,9 miljoen op hun postcode 1713 SE viel. Want de helft van het bedrag werd verdeeld onder deelnemers in hun straat. Vrijwel al hun buren spelen mee, zodat Postcode Loterij-ambassadeur Caroline Tensen bijna huis aan huis kon aanbellen met bossen bloemen en grote enveloppen. Bij Jan en Monique bracht ze een cheque van 673.880 euro. Had Monique dat tweede lot niet besteld, was hun prijs zo’n 2 ton lager uitgevallen.

Verbouwing
"Wat zijn we blij met die prijs! Met drie studerende kinderen, weten we al waar het geld terechtkomt. Trouwens, we hebben net een verbouwing achter de rug, dat valt altijd duurder uit dan je denkt. Eigenlijk moet de tuin ook nog onder handen worden genomen, maar dat hadden we maar even uitgesteld."

Natuurlijk kregen ze van dorpsgenoten meteen de vraag of juf Monique vanwege de prijs stopt met school. Maar daar peinst ze niet over. "Ik vind het veel te leuk met mijn leerlingen en mijn collega’s. Die wil ik niet missen. Ik werk juist graag, want ik ben geen stilzitter."

Dankzij de prijs kan een stille droom van Jan in vervulling gaan: met het hele gezin een reis naar Amerika maken. Ook denkt hij er voorzichtig over om eerder met pensioen te gaan. "Ik vind mijn baan leuk, maar het is wel prettig als ik niet tot mijn 67ste hoef te werken. Zestig vind ik eigenlijk wel een mooie leeftijd om te stoppen. Met deze prijs achter de hand kan dat."