Hoop op loterijprijs neemt toe

Fantaseert u over het winnen van de loterij? En maakt geld gelukkig? De Postcode Loterij vroeg 1.300 Nederlanders naar hun mening in het kader van de PostcodeKanjer van 48,9 miljoen die op 1 januari 2014 wordt verdeeld. Ervaringsdeskundige Bea Post – al meer dan 20 jaar begeleider van de grootste prijswinnaars – laat haar licht schijnen op de resultaten.

"Als prijswinnaarsbegeleider ben ik sinds 1990 de steun en toeverlaat van de grootste winnaars van de Postcode Loterij. Mensen worden vaak compleet overvallen door het winnen van een grote prijs. Op dat moment - en zo lang dat nodig is - kunnen ze bij mij terecht met al hun vragen. Bijvoorbeeld over hoe ze hun geld het best kunnen besteden. Koop je een nieuw huis, stop je met werken of juist niet?


Wat zou je doen met een miljoen?
De Postcode Loterij vroeg Nederlanders wat zij zouden doen met een miljoen? De meeste mensen zetten het geld veilig op de spaarrekening (92 procent). Ook het delen met familie is populair (78 procent). Daarnaast staan een nieuwe auto (64 procent) en nieuwe garderobe (63 procent) hoog op het lijstje.  Vooral mannelijke prijswinnaars kunnen vaak niet wachten om hun jongensdroom waar te maken en hun droomauto aan te schaffen. En ik geef ze groot gelijk! Mijn advies aan winnaars is altijd om verstandig met hun prijs om te gaan, maar vooral ook leuke dingen ervan te doen. Maak je droom waar en koop die nieuwe auto of geef een groot feest voor je familie en vrienden. Kortom: geniet!

Maakt geld gelukkig?
Wat prijswinnaars ook met het geld doen, één ding is zeker: het winnen van een groot geldbedrag heeft een grote impact op je leven. Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders gelukkiger denkt te worden als ze de loterij winnen. Of dat echt zo is? Na al die jaren als prijswinnaarsbegeleider kan ik daar nog steeds geen antwoord op geven. Geluk is niet te koop, maar plotseling een hoog bedrag winnen geeft wel heel veel vrijheid. Zo zie ik vaak dat prijswinnaars minder gaan werken of juist een carrière switch maken en eindelijk gaan doen wat ze echt leuk vinden. Dus of geld nou gelukkig maakt of niet, het maakt het leven in ieder geval een stuk aangenamer en zorgelozer…"
Lees hier meer informatie over het onderzoek.