Loterijmiljonairs maken dromen waar

Kanjer valt in Emmeloord
Kanjer valt in Emmeloord

Amsterdam, 29 november 2011 – Het winnen van meer dan een miljoen in de loterij geeft een groter gevoel van vrijheid. Onderzoek van de Nationale Postcode Loterij toont aan dat 86% van de loterijwinnaars zich vrijer voelt dankzij het winnen van een grote geldprijs. Ook valt op dat meer dan de helft (52%) van de miljonairs hun dromen verwezenlijkt dankzij de gewonnen grote som geld.

Over de ervaringen na het winnen van een grote geldprijs wordt vaak getwist. Daarom onderzocht de loterij het effect van het winnen van een grote prijs onder 44 miljonairs van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij).

Gulle gevers

De miljonairs staken het geld niet alleen in eigen zak. Driekwart (75%) gaf geld aan zijn familie, bijna eenderde (30%) doneerde nog eens extra aan een goed doel en een kwart (25%) stopte zijn vrienden wat extra’s toe.

Naar de autodealer

Naast de winnaars, is ook de autodealer gebaat bij de loterij: 80% van de miljonairs heeft een nieuwe auto gekocht na het winnen van de geldprijs. Andere veelvoorkomende aanschaffen zijn een huis en een vakantie: de helft (50%) van de miljonairs is inmiddels huiseigenaar en meer dan de helft (55%) boekte een vakantie. Ruim tweederde (73%) heeft geld op een spaarrekening gezet.

PostcodeKanjer

Op 1 januari 2012 keert de Postcode Loterij de hoogste KanjerPrijzenpot sinds haar 22-jarige bestaan uit: in totaal 48 miljoen euro. De PostcodeKanjer van 40 miljoen euro wordt verdeeld over een wijk en een postcode: 20 miljoen euro verdelen de deelnemers die meespelen met de winnende postcode en 20 miljoen euro gaat naar de winnende wijk. Daarnaast valt er op acht postcodes een prijs van één miljoen euro.

Waar de PostcodeKanjer is gevallen, wordt bekendgemaakt in De Postcode Nieuwjaarsshow, zondag 1 januari, tussen 21.30 en 23.30 uur bij RTL 4.