Natuurmonumenten ontvangt 15 miljoen van Droomfonds

Bijdrage NPL aan Natuurmonumenten in 2011
Bijdrage NPL aan Natuurmonumenten in 2011

Amsterdam, 9 februari 2012 - De Nationale Postcode Loterij maakt met een bedrag van 15 miljoen euro de droom van Natuurmonumenten waar: de start van het herstel van het Markermeer. Met deze bijdrage uit het Droomfonds van de Postcode Loterij is het mogelijk het natuurgebied 'de Marker Wadden' te realiseren. De toewijzing van dit bedrag maakte de Postcode Loterij vandaag bekend tijdens het Goed Geld Gala in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Meteen oppervlakte van 70.000 hectare is het Markermeer een van de grootste zoetwatermeren in Europa. Een gebied met een belangrijke internationale natuurwaarde. In het meer zweeft echter een enorme hoeveelheid slib, waardoor helder water nauwelijks meer voorkomt en het leven op de bodem van het meer verstikt raakt. Daarnaast zijn de oevers te hard en te steil en is het water te diep voor waterplanten.

De bijdrage van 15 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcode Loterij maakt het voor Natuurmonumenten mogelijk om te starten met het herstel van het Markermeer door natuurgebied de Marker Wadden aan te leggen.

Natuurgebied de Marker Wadden

Nadat in 2006 definitief is besloten het Markermeer niet in te polderen, hebben verschillende betrokken partijen een visie ontwikkeld voor de toekomst van het Markermeer. Vaste onderdelen van de plannen zijn: het wegnemen van het slib en de ontwikkeling van een grootschalig ondiep gebied met eilanden en ‘wetlands’ bij de Houtribdijk: de Marker Wadden.

Natuurmonumenten wil in dit Droomfonds-project de leiding nemen en heeft samen met de baggerindustrie een vernieuwende aanpak uitgedacht die zorgt voor een forse kostenreductie. De kern van de innovatieve oplossing is dat de schone bagger van het Markermeer de bouwsteen is voor de aanleg van het natuurgebied. Dit betekent dat er geen bouwmateriaal naar het gebied vervoerd hoeft te worden. Deze aanpak is op deze schaal nog niet eerder toegepast in de wereld.

Met de Droomfonds-bijdrage van de Postcode Loterij is de eerste stap gezet voor de aanleg van de Marker Wadden. Naast de realisatie van een groot natuurgebied en recreatiemogelijkheden in een dichtbevolkt deel van Nederland zal dit project veel werkgelegenheid en kennis opleveren.

Het Droomfonds

Het Droomfonds van de Postcode Loterij geeft goedendoelenorganisaties de mogelijkheid een nieuw, moedig en baanbrekend project te realiseren. Naast Natuurmonumenten heeft een project van Oxfam Novib een bijdrage van ruim 7 miljoen euro uit het Droomfonds ontvangen. Oxfam Novib zet een telecombedrijf op in Noord-Oeganda. Dit bedrijf voorziet op een innovatieve en energiezuinige manier honderd dorpen in de meest afgelegen gebieden van betaalbaar internet. De toegang tot het internet biedt kennis en werkgelegenheid in deze achtergestelde regio.

284 miljoen euro voor mens en natuur

Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij maakte de loterij bekend dat zij het ‘Droomproject’ van Natuurmonumenten met 15 miljoen euro helpt realiseren. Dit is een bijdrage die Natuurmonumenten bovenop de structurele jaarlijkse bijdrage van de Postcode Loterij krijgt. Natuurmonumenten wordt sinds 1990 structureel gesteund door de Postcode Loterij en heeft sindsdien 312,2 miljoen euro ontvangen. De helft van de lotprijs van de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Dankzij haar 2,5 miljoen deelnemers kan de Postcode Loterij over de inleg van 2011 een recordbedrag van 284 miljoen euro uitreiken aan 85 goede doelen.