Ruim 3 miljoen euro voor Centrum voor Kinder- en Mensenhandel

Vertegenwoordigers van Terre des Hommes krijgen te horen dat zij 3.070.000 euro ontvangen van de Postcode Loterij voor het Centrum voor Kinder- en Mensenhandel in Leeuwarden. | Foto: Roy Beusker
Vertegenwoordigers van Terre des Hommes krijgen te horen dat zij 3.070.000 euro ontvangen van de Postcode Loterij voor het Centrum voor Kinder- en Mensenhandel in Leeuwarden. Foto: Roy Beusker

Amsterdam, 14 februari 2013 - Een veilige haven voor slachtoffers van mensenhandel in Nederland. Om dat te realiseren schenkt de Nationale Postcode Loterij 3.070.000 euro aan Terre des Hommes. Dit werd woensdagavond tijdens het Postcode Loterij Goed Geld Gala in Het Concertgebouw in Amsterdam bekendgemaakt. Samen met Fier Fryslân gaat Terre des Hommes een Centrum voor Kinderhandel en Mensenhandel opzetten in Leeuwarden.

Op dit moment krijgen slachtoffers van mensenhandel in Nederland niet de zorg die noodzakelijk is, omdat de zorg- en dienstverlening erg versnipperd is. Daarnaast is er geen organisatie die volledig zicht heeft op de aard en omvang van de handel. Terre des Hommes en Fier Fryslân gaan ervoor zorgen dat slachtoffers één loket hebben en het Centrum voor Kinderhandel en Mensenhandel het veld volledig overziet.

Begeleiding en ondersteuning
In het Centrum voor Kinderhandel en Mensenhandel krijgen slachtoffers begeleiding en ondersteuning van een team van experts bij hun aangifte, rechtszaak en eventuele terugkeer naar land van herkomst. Onderdeel van dit centrum is een kennisbank waarin alle informatie over juridische, maatschappelijke en gezondheidsaspecten van mensenhandel te vinden is. Buitenlandse slachtoffers van mensenhandel tot 23 jaar oud worden opgevangen en begeleid onder één dak.

Samen tegen mensenhandel
Binnen het centrum werken verschillende partijen samen, van politie en justitie tot VluchtelingenWerk Nederland en Slachtofferhulp. De Postcode Loterij vindt het belangrijk om slachtoffers van mensen- en kinderhandel in Nederland goed te helpen en juicht de samenwerking van alle partijen toe.

291 miljoen euro voor mens en natuur
Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Postcode Loterij, waar voormalig president Bill Clinton eregast was, werd bekendgemaakt dat dit project is gehonoreerd. Terre des Hommes ontvangt sinds 1996 een structurele bijdrage van de Postcode Loterij.
De helft van ieder lot van de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Dankzij haar 2,5 miljoen deelnemers kan de Postcode Loterij over 2012 een recordbedrag van 291 miljoen euro schenken aan 89 goede doelen.