Simon Jelsma overleden

Amsterdam, 16 november - Simon Jelsma (Groningen, 1918), mede-oprichter van de Nationale Postcode Loterij, is dinsdag overleden. Simon is een van de mensen geweest die de ontwikkelingssamenwerking in Nederland op de kaart hebben gezet.

In 1954 is Simon als pater betrokken bij 'De Pleingroep'. Hij houdt op Pinksterzaterdag op het Plein in Den Haag de eerste 'pleinrede', waarin hij oproept tot vrede en gerechtigheid. Zijn preken markeren het begin van een Nederlandse Derde Wereldbeweging.

In 1956 leidt dit tot de oprichting van Novib, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand, om mensen in ontwikkelingslanden te helpen. Simon Jelsma wordt vice-voorzitter en blijft dertig jaar bestuurslid, later naast zijn betrekking als journalist bij de NOS. Jelsma verlaat in 1969 de rooms-katholieke kerk en werkt tot zijn pensioen in 1983 bij de NOS.

Om structureel meer geld op te halen voor goede doelen richt Simon Jelsma in 1989 samen met Boudewijn Poelmann, Frank Leeman en Herman de Jong de Postcode Loterij op, inmiddels uitgebreid met de VriendenLoterij en BankGiro Loterij. Deze goededoelenloterijen hebben sindsdien ruim 4 miljard euro uitgekeerd aan goede doelen in binnen- en buitenland.

Boudewijn Poelmann, voorzitter Nationale Postcode Loterij: "Simon streed onvermoeibaar tegen onrecht en armoede. Hij was daarbij onze grote inspirator en zette ons er keer op keer toe aan het doel voor ogen te houden. Deze levenshouding kwam ook tot uiting in zijn warmte en betrokkenheid bij ons en alle collega’s. Tot op het laatst was hij op de hoogte van het wel en wee van de loterij. Wij zijn hem zeer dankbaar voor zijn grote bijdrage en zijn vriendschap."