Snelweg A15 helemaal duurzaam

Bijdrage NPL aan Free Press Unlimited in 2011
Bijdrage NPL aan Free Press Unlimited in 2011

Internationaal voorbeeld dankzij 4,5 miljoen euro Postcode Loterij

Amsterdam, 9 februari 2012 - De Nationale Postcode Loterij stelt 4.450.000 euro beschikbaar voor het project ‘Drie keer groener: duurzame energiesnelweg A15’ van Milieudefensie en Natuur & Milieu. Dit maakte de Postcode Loterij vandaag bekend tijdens het Goed Geld Gala in het Rijksmuseum in Amsterdam. Met deze bijdrage is het mogelijk een duurzame energiesnelweg - A15, tussen Nijmegen en Hoek van Holland - te realiseren en de doorbraak van elektrisch rijden in Nederland te versnellen.

De snelweg als duurzame oplossing

Op dit moment rijden wereldwijd 900 miljoen auto’s rond, in 2030 zijn dit er naar verwachting 2 miljard. Het project ‘Drie keer groener: duurzame energiesnelweg A15’ van Milieudefensie en Natuur & Milieu wil ervoor zorgen dat 40.000 Nederlanders elektrisch gaan rijden met schone, langs de A15 opgewekte elektriciteit. De A15 loopt van Nijmegen naar Hoek van Holland, door de Betuwe, het Rivierenlandschap, het Groene Hart, langs de Drechtsteden en Rotterdam.

Elektrisch rijden

Een deel van het project richt zich op het aanbieden van elektrische deelauto’s voor zelfstandig ondernemers en bedrijven in de A15-zone. Deze auto’s zijn voor zakelijk gebruik inzetbaar en onderling uitwisselbaar bij 125 bedrijven en in vijf stedelijke gebieden langs de A15. Daarnaast krijgen particulieren de mogelijkheid om elektrisch rijden tegen een kleine vergoeding te proberen. Hiervoor zijn 2.000 elektrische gezinsauto’s beschikbaar, inclusief de mogelijkheid om de auto tegen betaling door te verhuren aan anderen.

Energieprojecten

Het andere deel van het project richt zich op duurzame energieprojecten langs de A15. Er komt een zichtbaar zonnepanelenlint op de geluidschermen en op de daken van (boeren)bedrijven langs de A15. Daarnaast moet de ontwikkeling van drie windparken langs de A15 en in Rotterdam voor voldoende stroom zorgen om de elektrische auto’s op te laden. Grote energiebedrijven hebben aangegeven hieraan mee te willen werken.

Publiek en politiek draagvlak

De Postcode Loterij vindt het belangrijk dit project te steunen omdat het duurzame energie en rijden op duurzame stroom een grote impuls geeft. Het project versnelt naar verwachting de acceptatie en introductie van elektrische auto’s en vergroot publieke en politieke betrokkenheid voor de ontwikkeling van windenergie en andere schone energievormen langs (snel)wegen. Het gebied rondom de A15 wordt nationaal en internationaal hét voorbeeld voor duurzame mobiliteit met de meest innovatieve en duurzame mobiliteits- en energietechnieken.

284 miljoen euro voor mens en natuur

Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Postcode Loterij werd bekendgemaakt dat dit project is gehonoreerd. Het betreft een extra project van Milieudefensie en Stichting Natuur & Milieu, die beiden sinds 1996 structurele jaarlijkse steun krijgen van de Postcode Loterij. De helft van de lotprijs van de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Dankzij haar 2,5 miljoen deelnemers kan de Postcode Loterij over 2011 een recordbedrag van 284 miljoen euro uitreiken aan 85 goede doelen.