Steeds meer Nederlanders fantaseren over miljoenenprijs

Amsterdam, 18 december 2013 – Steeds meer Nederlanders vestigen hun hoop op het winnen van de loterij naarmate de crisis vordert. 78 procent geeft aan te fantaseren over het winnen van een miljoenenprijs. Dit aantal was drie jaar geleden nog 70 procent. Meer dan de helft (52 procent) van de Nederlanders denkt bovendien gelukkiger te worden als ze de loterij winnen, ten opzichte van 40 procent in 2010. Dit blijkt uit onderzoek dat het Bureau Consumentenonderzoek voor de Nationale Postcode Loterij heeft verricht onder ruim 1.300 Nederlanders in het kader van de PostcodeKanjer van 48,9 miljoen die op 1 januari 2014 wordt verdeeld. 

Op de vraag 'wat zou je doen met een miljoen?' wordt het geld met stip op één nog steeds veilig op de spaarrekening gezet (92 procent). Daarnaast gaan 8 op de 10 Nederlanders graag op vakantie en staat het delen met de familie op de derde plaats (78 procent). Nederlanders blijken bij het winnen van een miljoen wel een stuk minder vrijgevig dan in 2010. In de top 5 hebben ‘doneren aan een goed doel’ (59 procent) en ‘geld geven aan vrienden’(53 procent) plaats gemaakt voor ‘een nieuwe auto’ (64 procent) en ‘een nieuwe garderobe’(63 procent).

Vrouwen gaan naar de Malediven
Vrouwen zijn vaker dan mannen bereid om geld te geven aan familie, vrienden en een goed doel. Maar wanneer ze voor zichzelf kiezen, verwent bijna driekwart zich met een nieuwe garderobe en wil een kwart daar ook graag een inloopkast bij. Daarnaast kiest 1 op de 5 vrouwen ervoor om een cosmetische behandeling te ondergaan. En maar liefst 38 procent van de vrouwen boekt een luxe vakantie naar de Malediven.

Mannen investeren
De Nederlandse man doet geen buitensporige dingen als hij een miljoen wint. Hij kiest echter wel vaker voor zichzelf dan de vrouw. En hoewel een nieuwe auto kopen bij mannen in de top-5 staat, koopt slechts 8 procent een Ferrari. Mannen beleggen het geld liever en kiezen er vaker voor de hypotheek af te lossen.

Top 5 uitgaven mannen Top 5 uitgaven vrouwen
Geld op mijn spaarrekening: 90% Geld op mijn spaarrekening: 95%
Vakantie boeken: 79% Cadeaus/geld geven aan familie: 83%
Cadeaus/geld geven aan familie: 71% Een vakantie boeken: 81%
Nieuwe auto kopen: 65% Een nieuwe garderobe aanschaffen: 74%
Beleggen/ investeren: 55% Geld geven aan een goed doel: 67%

Schoonfamilie mag op verre vakantie
De schoonfamilie komt er bekaaid vanaf als de gemiddelde Nederlander een geldbedrag in de loterij wint. Waar een derde van de Nederlanders kiest ervoor om hun schoonfamilie wel te laten meegenieten met hun prijs, worden ze vervolgens door 18 procent op een verre vakantie gestuurd. Daarnaast gunt slechts 2 procent van de ondervraagden de schoonfamilie het meest een geldprijs. Opvallend genoeg verwacht wél maar liefst 41 procent dat de schoonouders vrijgevig zijn en een geldbedrag zullen schenken als zij de loterij winnen.

Een jaar lang geen seks
Omdat Nederlanders gelukkiger denken te worden als ze de loterij winnen, zijn ze ook bereid om veel op te geven voor één miljoen. Bijna 66 procent raakt een jaar lang zijn mobiele telefoon niet meer aan. 63 procent zegt bereid te zijn een jaar lang niet te shoppen. Maar veel mensen willen zelfs een stap verdergaan. Zo zegt bijna de helft zich een jaar lang te onthouden van seks als ze daarvoor in een plaats een miljoen ontvangen. Jongeren hebben het meest over voor de hoofdprijs. Zelfs een jaar lang geen seks hebben, scoort bij hen hoger (54 procent) dan bij 50-plussers (44 procent).